"Газпром" запізнився — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" запізнився

Енергетика
3796
"Газпрому" варто приготуватися до дуже жорсткої конкуренції на світовому ринку газу: США можуть самі зайнятися експортом палива, а поставляти газ у Китай зібрався навіть "Лукойл".
Скільки шуму було в Європі з приводу того, як регіон залежить від постачань газу з Росії, нарік в п'ятницю прем'єр Володимир Путін на форумі в Сочі. "А ми від вас залежимо, тому що (Європа) - це основний споживач", - тут же додав він.
І хоча "Газпром" давно заявляє про плани завоювати нові ринки, експерти попереджають: Росія серйозно запізнилася - конкуренція дуже висока. Якщо брати прогнози щодо імпорту газу на найбільші ринки збуту - до Європи, Азії і США, то до 2015 р. вони будуть майже на 100 млрд куб. м меншими, ніж плани головних експортерів щодо постачань. Плани імпортерів будуть меншими, навіть якщо передбачити, що до 2015 р. в Росії не з'явиться нових ЗПГ-заводів і газопроводу до Китаю, а її експорт буде на рівні 2008 р.
В США без перспектив?
До 2020 р. за рахунок нових проектів з виробництва ЗПГ - на Штокмановському родовищі й на Ямалі - "Газпром" планує збільшити частку на ринку США з нинішніх 0,5% до 5-10%, говорив рік тому заступник голови правління концерну Олександр Медвєдєв. Це до 60 млрд куб. м газу на рік.
Але із США йдуть тривожні для "Газпрому" новини: оператори регазифікаційних терміналів, які працюють на прийом ЗПГ з інших континентів, отримують дозволи на реекспорт цього палива. Останньою з такою ініціативою виступила компанія Sempra, яка попросила енергокомісію США надати право на реекспорт газу з луїзіанського терміналу Cameron, - до 7 млрд куб. м протягом двох років. Головна причина - надлишок пропозиції на ринку США і дуже низькі ціни. Адже ще навесні "Газпром" підписав з Sempra угоду про постачання ЗПГ якраз на цей термінал. Аналітики Reuters передбачають: США можуть незабаром перетворитися з імпортера на експортера ЗПГ.
Американські чиновники поки лише відзначають, що потреби країни в імпортному ЗПГ знижуються: дуже сильно зростає внутрішнє виробництво, у тому числі за рахунок видобутку сланцевого газу (з липневого звіту управління енергетичної інформації міненерго США, EIA). У 2009 р. США імпортували на 29% більше ЗПГ, ніж роком раніше (близько 12 млрд куб. м), свідчать дані EIA, але в 2008 р. був п'ятирічний мінімум.
Потужності регазифікаційних терміналів торік були завантажені в середньому на 11%, а чистий імпорт газу відновив 15-річний мінімум. Видобуток сланцевого газу в США і далі зростатиме (до 2015 р. вона може подвоїтися, склавши 109 млрд куб. м). Тому EIA і знижує прогноз потреби США в імпортному ЗПГ. Тієї ж думки експерти Bentek Energy, на яких часто орієнтується міненерго США: видобуток газу з нетрадиційних джерел знизив потреби Штатів у ЗПГ, знищивши шанси постачальників з інших континентів на серйозне зростання імпорту, наголошується в їхньому нещодавньому огляді.
Як американські гравці - Sempra і Cheniere - оцінюють перспективи "Газпрому" в США, їх представники не відповіли. Отримати коментарі представника "Газпрому" у вихідні не вдалося.
Китай - перспективний, але капризний
Найшвидше споживання газу зростає в Китаї та Індії (перш за все в Китаї). Але вже зараз за китайський ринок йде жорстка конкуренція.
В 2008 р. Китай імпортував 8 млрд куб. м газу (дані BP), але вже до 2015 р. цифра може зрости до 59 млрд (оцінки EIA). Це докризовий рівень постачань "Газпрому" двом найбільшим клієнтам в ЄС - Німеччині та Італії. Та Китай робить ставку на Центральну Азію: у 2011 р. він чекає звідти 17 млрд куб. м палива, повідомило в п'ятницю Reuters із посиланням на заяву CNPC. А деякі регіони Китаю можуть приймати ЗПГ, і постачальники цього палива розгорнули цінову боротьбу за клієнта. У липні, за даними Platts, Китай зміг купити найдешевшу партію ЗПГ з Австралії - приблизно по $145 за 1000 куб. м. Для порівняння: середня ціна "Газпрому" в довгострокових контрактах з європейцями зараз близько $280 за 1000 куб. м (прогноз на рік - $308), а середні спотові ціни на американському Henry Hub в липні - $170, в серпні - $159.
Станом на минулий рік було відомо про дев'ять проектів КНР з будівництва регазифікаційних терміналів загальною потужністю до 38 млрд куб. м на рік (без врахування планів розширення), які допомагають проектувати майбутні постачальники палива: Австралія, Катар, Тринідад і Тобаго, Індонезія і Малайзія.
В п'ятницю стало відомо, що "Лукойл" до кінця вересня має намір підписати з Китаєм угоду про постачання газу з Середньої Азії. Про це заявив президент компанії Вагіт Алекперов. Деталей він не розкрив (як і представники "Лукойлу"), але чиновник Міненерго говорить, що угоду планується укласти в рамках підготовки візиту президента Дмитра Медвєдєва.
"Газпром" теж збирається підписати договір з КНР в рамках цього візиту - протягом протоколу з CNPC, який був укладений в 2006 р., говорив менеджер концерну. "Газпром" розраховує домовитися про ціну і почати проектувати газопровід "Алтай" до північних регіонів Китаю потужністю до 30 млрд куб. м на рік. Але саме ціна була каменем спотикання останні чотири роки.
"Газпром" може вийти на нові ринки і утримати нинішніх клієнтів, відзначає директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін, але тоді потрібно забути про давній принцип концерну: краще тримати високу ціну, ніж нарощувати обсяги, даючи знижки. На початку вересня питанням, що вигідніше, задався і Путін. "Газпром" досить послідовно йде шляхом завоювання нових ринків, і його нинішня цінова політика в цілому дозволяє це робити, - говорить прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков. - Але ця політика, природно, не є догмою і може змінитися залежно від обставин".
Олена Мазнєва
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас