Українці почали менше пити? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці почали менше пити?

Казна та Політика
1921
Ось вже рік, як більшість українців ходить під статтею. Причина - закон, що забороняє вживання пива у громадських місцях, і зниження Радою мінімальної вартості майна, крадіжка якого веде до кримінальної відповідальності, з 907,5 грн. до 60,5 грн., а потім до 88 грн.
Останній набрав чинності трохи більше року тому (підвищили поріг в червні), "антипивні" заходи у вересні 2009 р. подали на розгляд до парламенту (ввели з лютого цього року). За час дії пивних штрафів люди примудрялися як могли "одягати" пляшки в паперові пакети (які стали продавати по 15-25 коп.), переливали алкоголь в інші пляшки. Але система відреагувала жорстко - пиво є пиво: за останніх 8 місяців всього за статтею 178 адмінкодексу було виписано більше 570 тис. протоколів (штраф до 85 грн.).
Але в результаті народ пити менше не став, а лише перемістився з вулиць в квартири і кафе. "На Хрещатику, де штрафували особливо затято, народ купує пляшку в рундуку і "приземляється" в одному з найближчих недорогих кафе", - розповів нам офіціант одного з центральних кафе. "А я після роботи тепер відпочиваю з друзями в своєму районі, - говорить 27-річний житель Борщагівки Сергій. - Ми йдемо до друга в квартиру, заздалегідь затарюємось пивом і відпочиваємо". Звичайно, є і сміливці: "Якщо міліція пристане, я їм розповім про свої права, - говорить 30-річний дніпропетровець Віталій. - Де спеціальні місця для куріння і розпивання?!".
Радник міністра внутрішніх справ Костянтин Стогній говорить, що результати пивної заборони видно: "Тих, хто п'є на вулицях і дитячих майданчиках, стало менше. Просто немає достатнього ресурсу, аби повністю контролювати проблему. Можливо, цим повинні займатися також конс'єржі".
Пивовари говорять, що в 2010 році спостерігається падіння попиту на пиво, але, правда, із забороною це не пов'язують: "Через кризу купівельна здатність впала, а ціни на пиво зросли", - говорить менеджер зі зв'язків з громадськістю компанії "Славутич" Світлана Веселовська. Всього за 8 місяців 2010 року ринок впав на 5,4%, відзначають в консалтинговій компанії "АС Нільсен".
Кримінальних справ, порушених за дрібні крадіжки (на суму від 60,5 грн.) за рік стало більше удвічі (167 тисяч проти 87 торік). "Опозиція оперує цими цифрами, мовляв, в Україні сплеск злочинності, - говорить Стогній. - Але ми вважаємо, що ці заходи правильні. Справа не в сумі збитку, а в тому, що зазіхати на чуже не можна", - пише "Сегодня".
До речі, неофіційно в МВС говорять, що мінімальний "поріг" кримінальної відповідальності за крадіжку можуть підняти до 300 грн. Мовляв, наші в'язниці і так переповнені, а годуються зеки з бюджетних грошей.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас