"Південний потік" стане ударом для російсько-українських відносин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Південний потік" стане ударом для російсько-українських відносин

Енергетика
568
Реалізація проекту "Південний потік" стане серйозним ударом для російсько-українських відносин.
Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, таку думку висловив президент Фонду національна енергетична безпека Костянтин Симонов під час відеомосту Москва - Київ на тему: "Неформальна зустріч президентів Росії і України. Що буде нового на порядку денному на найближчих півроку?".
"Якщо проект "Південний потік" буде реалізовано, для наших двосторонніх відносин це буде досить серйозним ударом, тому що значна частина бізнесу буде виведена. Україна в даній ситуації стане не потрібна як країна-транзитер", - сказав Симонов.
Експерт вважає, що тема української газотранспортної системи залишається найголовнішою у відносинах України і Росії, "перевершуючи" навіть гуманітарні питання.
"Існують в Україні деякі страхи про об'єднання, скажу прямо, про поглинання "Газпромом" "Нафтогазу України" і передачі ГТС у власність Росії", - сказав Симонов.
Експерт вважає, що реалізація такого проекту жодним чином реально не загрожує незалежності України.
За його словами, в російського керівництва залишаються побоювання, що Україна зможе впливати на політику при транзиті газу, але при цьому, в разі передачі труби, весь газ продовжить перекачуватися через її територію. Симонов переконаний, що це стане економічно і політично виграшним ходом для обох країн.
"У такій ситуації можна чекати відмови Росії від "Південного потоку". Навіщо потрібен дублер, якщо труба належатиме нам (Росії)", - сказав Симонов.
Експерт переконаний, що в Україні залишаються ризики зміни влади, і для гарантії дотримання угоди про передачу РФ газотранспортної системи потрібна "легітимність" від Євросоюзу.
"В такому випадку нова влада навряд чи оскаржить таке рішення (про передачу ГТС)",- сказав він.
Симонов вважає, що чим швидше питання управління українською ГТС буде прибрано з порядку денного двосторонніх відносин, тим швидше можна розраховувати на прогрес у вирішенні інших питань.
Як повідомляв УНІАН, 16 вересня на прес-конференції в Москві за підсумками переговорів з російським колегою Сергієм Лавровим міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив, що Україна розраховує, що Росія відмовиться від будівництва "Південного потоку" через недоцільність.
У свою чергу Лавров зазначив, що Росія не розглядає Україну як ненадійного партнера в газових питаннях. Він підкреслив, що "Південний потік" аж ніяк не направлений проти України.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас