Науковці встановили, що один із супутників Марса народився внаслідок надпотужного вибуху — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Науковці встановили, що один із супутників Марса народився внаслідок надпотужного вибуху

130
Група італійських астрономів з Національного інституту астрофізики дійшла висновку, що один із природних супутників Марса - Фобос - сформувався із численних уламків, викинутих на орбіту в результаті надпотужного вибуху на поверхні планети.
На конгресі Європейського планетологічного товариства в Римі науковці представили результати аналізу інфрачервоних спектрів Фобоса, двома спектрометрами на європейському зонді Mars Express і американському Mars Global Surveyor. Ці дані свідчать, що супутники Марса були дійсно сформовані на орбіті, але не позаземною цивілізацією, а природними процесами.
Попередні спостереження свідчили про те, що супутники Марса були захоплені з поясу астероїдів. Проте представлені італійськими астрономами дані роблять вірогіднішою гіпотезу формування супутників на орбіті планети.
"Ми вперше виявили на поверхні Фобоса, зокрема на північний схід від його найбільшого кратера Стікні, тип мінералів, які називають філосилікати", - говорить Марко Джуранна з Інституту астрофізики.
Філосиліат - це кремнієвий матеріал, який не може формуватися без допомоги води. Раніше філосилікати були виявлені на Марсе, що стало одним з доказів присутності у минулому води на планеті.
"Це означає, що взаємодія кремнієвого матеріалу з рідкою водою сталася на материнському тілі до того, як цей матеріал став частиною Фобоса. Можна передбачити, що філосилікати сформувалися на місці, проте для цього потрібно, аби Фобос був досить гарячим і міг стабільно утримувати рідку воду", - додав науковець.
Він зазначив, що для остаточного з'ясування цього питання необхідно вивчити склад ґрунту Фобоса на місці, чим, як очікується, займеться російський апарат Фобос-ґрунт.
Походження двох марсіанських місяців - Фобоса і Деймоса - довгий час було загадкою для учених. Їх відносно невелика щільність примушувала в середині 20 століття будувати припущення про те, що вони порожні зсередини і є штучними об'єктами.
Пізніше висувалася гіпотеза, що Фобос і Деймос є астероїдами, захопленими гравітацією Марса. Інша точка зору свідчить, що обидва супутника зібралися із уламків, викинутих на орбіти Марса ударом якогось небесного тіла або ж із залишків зруйнованого прадавнього місяця.
Нагадаємо, раніше співробітники університету Колорадо довели, що приблизно 3 млрд років тому третину поверхні червоної планети покривав океан рідкої води, в який впадали річки, а в атмосфері формувалися хмари і йшли дощі.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас