Птахи здатні розрізняти відтінки кольорів, які не дано бачити людині — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Птахи здатні розрізняти відтінки кольорів, які не дано бачити людині

261
Британські вчені дійшли до висновку, що птахи здатні розрізняти кольори, а ось для собак світ залишається чорно-білим.
Як повідомляє газета Corriere della Sera, птаху гніздо з яйцями здається більш різноколірним в порівнянні з тим, яким бачимо його ми.
"На відміну від людини та інших ссавців, в яких в оці три рецептори і тому вони бачать синій, червоний і зелений кольори, у птахів є четвертий рецептор, здатний сприймати ультрафіолетове світло", - пояснює Філіпп Кессі з Бірмінгемського університету Великобританії.
Учений також уточнює, що птахи здатні бачити такі відтінки, розрізнити які людині не дано.
Під час дослідження Кессі скоординував роботу групи вчених, які займалися вимірюванням світлової хвилі, що відбивалася від 2190 яєць, що зберігаються в Музеї природної історії в Трінгу.
"Більшість птахів бачить один і той же основний колір шкаралупи яйця, тоді як найбільші відмінності визначаються присутністю і концентрацією двох пігментів, протопорфірину і білівердину, які відповідають за забарвлення як однотонних яєць, так і яєць в цятку, - повідомляє учений.
Перший забарвлює яйця в коричневий колір, другий, - в зелений і синій. Найважливіші колірні варіації створюються в ультрафіолетовому спектрі. Ця смуга відтінків, що не сприймається очима людини, відіграє, ймовірно, важливу роль в житті птахів.
"Плямисте забарвлення дозволяє замаскувати яйця в гнізді і уберегти їх від хижаків або допомагає різним особинам однієї колонії розрізняти яйця", - підсумував учений.
Нагадаємо, раніше співробітники Лондонського університету королеви Марії встановили, що джмелі серед всіх живих істот на Землі найшвидше бачать.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас