Найгірше для світової економіки позаду, але високих прибутків чекати зарано — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найгірше для світової економіки позаду, але високих прибутків чекати зарано

Казна та Політика
256
Більшість світових інвесторів через два роки після колапсу інвестбанку Lehman Brothers переконані в тому, що фінансова криза закінчилася і світова економіка в цілому стабілізувалася, свідчать дані опитування, проведеного агентством Bloomberg.
Таку думку висловили 60% з 1408 інвесторів, аналітиків і трейдерів, опитаних агентством.
Між тим, лише близько 17% опитаних вважають, що економіка зростає, тоді як 41% вважають, що фінансова ситуація недостатньо стабільна і можливі нові потрясіння.
"В цілому світ стабілізувався, ринки Азії і Латинської Америки, що розвиваються, надають підтримку світовій економіці", - зазначив керуючий директор хеджевого фонду Ventura Capital Management Узі Циммерман.
Однак експерти вважають, що зберігаються ризики для економіки, включаючи загрозу дефолту кількох держав. За три місяці, які минули з дати попереднього опитування, частка тих, хто упевнений в дефолті Ірландії, подвоїлася і склала 37%, хоча більше 50% респондентів все ще вважають цей сценарій маловірогідним.
Греція "залишається своєрідним лідером у дефолтних перегонах", зазначають аналітики: більше двох третин експертів не сумніваються в її дефолті. У червні, проте, песимістів було більше - 73%.
Європу багато експертів вважають "слабкою ланкою світової економіки", при цьому більше трьох чвертей опитаних вважають, що з часом єврозона розпадеться, з них 20% чекають цього в найближчому майбутньому. У червні більшість експертів були упевнені в непорушності європейського валютного союзу.
За даними опитування, інвестори зараз схиляються до консервативнішого підходу до управління активами, побоюючись дестабілізації. Лише 30% респондентів збільшують ризиковані вкладення, тоді як 40% вважають за краще мінімізувати ризики. Це співвідношення практично не змінилося з червневого опитування.
"Через нез'ясованість численних питань ми все більше уваги приділяємо диверсифікації", - заявив старший партнер Alpha Capital Management Бадді Баллард-молодший.
Акції, як і раніше, вважаються кращим вибором для капіталовкладень наступного року - цієї думки дотримуються 36% опитаних. Майже половина респондентів прогнозує зростання американського фондового індексу Standard & Poor's 500 в наступних півроку, 28% чекають його зниження. Більше 35% експертів розраховують на ралі Euro Stoxx 50 і британського FTSE в найближчих 6 місяців.
S&P 500 виріс майже на 2,5% цього року, FTSE додав 3,5%, а Euro Stoxx 50 впав на 5,5%.
Максимальне поліпшення прогнозів серед категорій інвестиційних активів зафіксоване для сировинних товарів. Більше третини опитаних чекають, що сировина в 2011 році принесе максимальний дохід зі всіх видів інвестицій, тоді як в червні цю позицію займали лише 23%.
Державні облігації вважаються гіршим варіантом для інвестицій в 2011 році, при цьому число інвесторів, що підтримали цю точку зору, зросло до 50% з 36% в червні. Нерухомість також не користуються особливою популярністю: в цілому прогнози були стриманими, а чверть інвесторів вважає, що вкладення в цій сфері будуть найменш перспективними наступного року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас