Світ більше не вірить Росії через поспішне ембарго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світ більше не вірить Росії через поспішне ембарго

Аграрний ринок
2697
Рішення про введення заборони на експорт зерна було поспішним, повідомив в інтерв'ю телеканалу Russia Today президент Російського зернового союзу Аркадій Злочевський.
"Звичайно, були й інші варіанти, окрім ембарго. Ми поквапились. Можна було змінити терміни введення ембарго не з 15 серпня, а хоч би з 1 вересня", - сказав він.
За його словами, Росія повинна була попередити і світ, і внутрішній ринок про подібний захід.
"Ми породили додатковий ризик, так несподівано закрившись, і так поспішно прийнявши це рішення, що світ перестав нам вірити", - додав Злочевський.
Він також зазначив, що споживачі вважатимуть за краще купувати зерно у конкурентів "нехай навіть на 5 доларів дорожче".
"Іншими словами, нам доведеться повертати реноме, і деякий час ми втрачатимемо в грошах", - підкреслив президент РЗС.
Крім того, Злочевський розповів про те, що через раптовість введення заборони на експорт зерна спекулянтам була надана можливість заробити на біржі.
"Світові ціни відразу злетіли. А якби ми всіх попередили, то дали б час на розгойдування, і амплітуда цінових коливань не була б такою великою. В результаті ціна на світовому ринку піднялася на 50 доларів, а на російському на 50 доларів зменшилась. Ось ми і створили таку різницю", - зазначив Злочевський.
Заборона на експорт зерна з Росії набула чинності 15 серпня поточного року. Передбачалося, що вона продовжиться до 31 грудня. Часткове ембарго було знято 1 вересня. Тепер зерно можна вивозити в рамках реалізації міжнародних договорів РФ, для надання гуманітарній допомоги, а також в деяких інших ситуаціях.
7 вересня Продовольча і сільськогосподарська організація ООН заявила про те, що світу не загрожує продовольча криза, не дивлячись на заборону експорту зерна із Росії.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас