Учені знайшли у мишей "ген безглуздості" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Учені знайшли у мишей "ген безглуздості"

82
Американські учені виявили у мишей ген, видалення якого веде до поліпшення їх розумових здібностей. Даний "ген безглуздості", названий "геном Гомера Сімпсона", на ім'я головного героя популярного мультсеріалу був знайдений також і у людей.
Як повідомляє портал Scienceagogo, фахівці з Університету Еморі в американському місті Атланта (штат Джорджія) в ході експерименту видалили у лабораторних мишей ген RGS14. Даний ген пов'язаний з певною зоною під назвою Ca2 в гіппокампі. Ця частина мозку бере участь в консолідації нових знань і спогадів.
В ході дослідів було виявлено, що миші з видаленим геном RGS14 краще запам'ятовували різні предмети, які дослідники клали їм в клітку, а також швидше знаходили вихід із заплутаного лабіринту, ніж тварини, у яких даний ген не був вилучений. Учені припустили, що RGS14 обмежує здібності тварин до запам'ятовування і навчання, і тому назвали його "геном Гомера Сімпсона".
Такий же ген був виявлений і у людей. Проте дослідники поки не впевнені, що видалення RGS14 може піти на користь як людині, так і мишам. "Питання в тому, чому у нас і у мишей присутній "ген Гомера Сімпсона" - ген, що робить особу дурніше? - роздумує Джон Хеплер, один з дослідників, працюючих над цим проектом. - Я вважаю, що ми не бачимо всієї картини цілком. RGS14 може бути дуже важливий для процесів навчання і запам'ятовування. В цьому випадку його видалення може негативно вплинути на розумові здібності".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас