Стельмах не хоче обкладати депозити податком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмах не хоче обкладати депозити податком

Кредит&Депозит
994
Введення оподаткування доходів фізичних осіб із банківських депозитів у варіанті, запропонованому в проекті Податкового кодексу, може негативно вплинути на фінансову систему України, вважає глава Національного банку України (НБУ) Володимир Стельмах.
Відповідаючи на питання, чи вплине введення податку на депозити на банківську систему країни, Стельмах сказав: "Звичайно, вплине. І думаю, що не в кращий бік".
Він підкреслив, що позиція Нацбанку полягає в тому, що дохід із депозитів повинен зберігати вкладникам вартість грошей. "Тобто, відсоток в межах інфляції не повинен обкладатися. Понад інфляцію - треба думати, може і треба, але необхідно обрати оптимальний (варіант)", - сказав глава НБУ.
За його словами, введення податку на доходи з депозитів може призвести до таких небажаних наслідків, як подорожчання кредитів або відхід населення з депозитів в готівку, що спричинить тиск на ринок товарів і тиск на інфляцію.
"І адмініструвати його (податок на дохід від депозитів - ред.) дуже складно", - додав Стельмах.
Як повідомив раніше прем'єр Микола Азаров, урядовий проект Податкового кодексу передбачає введення 5% податку на дохід із депозитів, які перевищують 200 тисяч гривень. При цьому він припускав, що відкриття депозитів на суму до 200 тисяч гривень в різних банках убезпечить їх власника від оподаткування.
В той же час в ЗМІ наводиться інша редакція проекту, згідно з якою обкладатися будуть доходи від депозитів, якщо вони перевищуватимуть на місяць дві мінімальні зарплати (близько 1,8 тисяч гривень). При цьому в разі відкриття депозитів в лише одному банку податковим агентом виступатиме банк, а в разі відкриття їх в декількох банках облік зобов'язань по сплаті податку вже стане обов'язком самої фізичної особи.
Текст проекту Податкового кодексу доки не оприлюднено.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас