Україна в рамках СОТ ініціює розгляд із Вірменією відносно імпорту тютюнової та алкогольної продукції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна в рамках СОТ ініціює розгляд із Вірменією відносно імпорту тютюнової та алкогольної продукції

181
Україна, вперше після вступу до Світової організації торгівлі(СОТ) ініціювала в Органі із врегулювання суперечок в СОТ створення Групи експертів для врегулювання суперечки із Вірменією відносно створення останньою несприятливого режиму для імпорту української тютюнової і алкогольної продукції, порівняно із цими товарами національного походження. Відповідне повідомлення опубліковане днями на веб-сайті СОТ.
Згідно із заявою України про створення Групи експертів, Вірменія не відповіла на запит України про проведення консультацій, тому виниклу суперечку неможливо було вирішити шляхом проведення переговорів.
"У випадку, якщо країна відмовляється від проведення консультацій або не вступає в них, член СОТ, що подав запит про консультації має право згідно зі статтею 4.3 Домовленостей про правила і процедури вирішення суперечок в рамках СОТ негайно вимагати створення групи експертів для врегулювання суперечки", - пояснив агентству "Інтерфакс-Україна" юрист Адвокатського об'єднання "Вовків Козьяков і Партнери" Андрій Заблоцький.
Крім того, він зазначив, що за результатами роботи, Група експертів виносить відповідну ухвалу, рекомендуючи країні, що порушила положення домовленостей в рамках СОТ, привести національне законодавство у відповідність з існуючими нормами в рамках СОТ.
Згідно із запитом України про створення Групи експертів міститься інформація про те, що відповідно до закону "Про фіксовані платежі на тютюнову продукцію" від 24 березня 2000 року, ставка акцизу у Вірменії складає 6500 драм ($17,7) за 1000 сигарет для імпортної продукції і 4750 драм ($12,9) - для місцевої. Крім того, Вірменія застосовує різні ставки акцизного збору на спиртні напої, захищаючи національних виробників шляхом дискримінації продукції, що імпортується з України.
У свою чергу Україна вважає, що такі дії з боку Вірменії суперечать статті III.1, III.2, III.4 Генеральної угоди із тарифів і торгівлі 1994 (ГАТТ 1994), яка передбачає надання товарам, походженням з іншої країни, режиму не менш сприятливого, ніж аналогічним товарам національного виробництва (національного режиму).
Як повідомлялося, Україна в липні поточного року вперше скористалась своїм правом запитати консультації в рамках СОТ і подала прохання про консультації (request for consultations) з Вірменією до Органу із врегулювання суперечок у СОТ.
Згідно із заявою України, Вірменія застосовує так званий "фіксований податок" відносно української тютюнової продукції і створює менш сприятливий режим для українських товарів, ніж для товарів національного походження.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас