Точка зору: "Газпром" хоче підвищити ціни на газ для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: "Газпром" хоче підвищити ціни на газ для України

Енергетика
915
Директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар вважає, що російському "Газпрому" не вигідно йти Україні на поступки і знижувати ціну на газ. За його словами, зараз в "Газпрому" декілька планів, і перший полягає в тому, аби "підіграти" українській стороні і знизити ціни на газ.
"Але не "за просто так". По суті розігруватиметься сценарій, запропонований раніше: об'єднання "Нафтогазу" і "Газпрому", фактично поглинання "Газпромом" "Нафтогазу". Але такий сценарій призведе до того, що "Газпром" зазнає збитків, по-перше, за рахунок зниження ціни на газ, що поставляється Україні, по-друге, збільшиться його витратна частина корпоративного бюджету. "Газпром" і так має серйозні проблеми із зменшенням його частки на ринку Європейського Союзу у зв'язку із збільшенням витрат не лише в рамках реалізації тих масштабних проектів, які він планує, але і збільшення витратної частини в загальному балансі корпоративних витрат. Тому на цьому тлі виникає інший сценарний варіант дій російської сторони, протилежний першому: як мінімум, зберігати нинішній рівень цін, а при нагоді і підвищувати", - заявив М.Гончар.
За його словами, на користь такого варіанту говорить те, що минулого тижня був оприлюднений новий рівень цін для Білорусі, який практично не відрізняється від встановленого "Газпромом" для України (250 дол. за тис. куб.м.). Такий сценарій, стверджує експерт, дає можливість "Газпрому" компенсувати ту втрачену вигоду на європейському ринку і можливість її отримати за рахунок газових ринків країн СНД.
"Але якщо говорити про газ СНД, то це, перш за все, Україна і Білорусь. Тому що інші газові ринки є малооб'ємними в порівнянні з тими обсягами вжитку газу, який купують Україна і Білорусь. Таким чином, на мій погляд, домінуючим доки є наступний сценарій, який полягає в збереженні або навіть підвищенні цін на газ як компенсація втрат, яких зазнає"Газпром" і продовжуватиме зазнавати на європейському ринку", - зазначив він.
На уточнююче питання, чи підвищуватиме Росія ціни на газ для європейських країн, М.Гончар заявив, що "для Європи "Газпром" обмежений відносно підвищення цін".
"Навпаки, він змушений там йти на зниження, оскільки основні європейські споживачі "Газпрому" мають можливість купувати дешевий газ в Норвегії, Північній Африці і зріджений газ Катара. Тому він не може там грати на підвищенні. Він би хотів, але не може. У випадку з країнами СНД, він це робить легко, оскільки ці країни не мають альтернативної системи постачань газу", - підсумував експерт.
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас