АМКУ закликає Київську область прийняти порядок встановлення та оприлюднення тарифів на опалення та гарячу воду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ закликає Київську область прийняти порядок встановлення та оприлюднення тарифів на опалення та гарячу воду

384
Антимонопольний комітет України закликає владу Київської області розробити і прийняти порядок встановлення і оприлюднення тарифів на централізоване опалення і гаряче водопостачання. Про це повідомила заступник голови АМК Олена Чернельовська під час круглого столу "Дотримання порядку встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги в Київській області".
Вона нагадала, що до створення Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг (НКРРКП) за місцевими органами самоврядування залишили затвердження тарифів на послуги централізованого опалення і гарячого водопостачання, а за НКРРКП - формування тарифу із теплової енергії (за 1 Гкалл). Тому в разі підвищення однієї із складових тарифів (ціни на газ) населення має бути повідомлене про зміни тарифів, а також про всі його складові, для чого передбачено проведення громадського обговорення.
За інформацією в.о. голови Київського обласного відділення АМК Володимира Висотіна, в першому півріччі 2010 року АМК притягнув до відповідальності шість природних монополістів в Київської області за зловживання монопольним становищем під час встановлення комунальних тарифів ("Фастівводоканал", "Таращатепломережа", "Тетіївтепломережа", "Бучатепломережа" та бориспільську "Райтепломережа").
Зокрема, виконавці послуг не дотримувались порядку затвердження тарифів, а споживача повідомляли про змінені тарифи після введення їх в дію. При цьому почастішали випадки встановлення тарифів без отримання висновку Держінспекції із контролю цін, як того вимагає законодавство (у Київській області висновки не отримали 8 підприємств).
В комітеті також підкреслили, що в більшості випадків інформація про зміну тарифів в ЗМІ публікується після затвердження нової вартості тарифів, а слухання не проводяться або проводяться формально, що призводить до непрозорого процесу формування тарифів і порушення інтересів споживачів.
"В Київській області практично відсутній порядок оприлюднення інформації про зміни тарифів на житлово-комунальні послуги і проведення відкритих слухань", - сказала Е.Чернельовська.
В свою чергу, заступник голови Київської обласної державної адміністрації Володимир Максименко звернув увагу на те, що процедура затвердження тарифів із отриманням висновку Держкомісії із контролю цін, оприлюдненням і проведенням громадських слухань триває 3 місяці, в цей час населення платить за старими тарифами, а комунальні підприємства зазнають збитків. Представники районних адміністрацій Київської області висловили думку, що із врахуванням узгодження і регуляторних процедур, які необхідно пройти після затвердження ціни на 1 Гкалл тепла, терміни затвердження тарифів затягнуться до півроку. Керівництво міст області вважає, що для того, щоб зменшити цей термін, необхідно віддати НКРРКП право централізовано встановлювати тарифи на тепло не лише за 1 гігакалорію, але і в розрахунку за 1 кв. м опалювальної площі і 1 куб. м гарячої води.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас