Учені створили штучну підшлункову залозу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Учені створили штучну підшлункову залозу

419
Учені з Університету Де Монтфорта (Великобританія) на чолі з професором Джоан Тейлор розробили штучну підшлункову залозу. Пристрій, виконаний в металевому корпусі без будь-яких рухливих частин і батарей, наповнений інсуліном.
Він імплантується в тіло пацієнта між останнім ребром і стегном. Інсулін стримується в приладі за допомогою бар'єру гелю, винайденого і запатентованого Джоан Тейлор.
Коли рівень глюкози в організмі діабетика піднімається, бар'єр гелю починає розм'якшуватися і помалу випускати інсулін, який надходить у вени довкола кишок, а потім - у вени печінки, імітуючи нормальний процес роботи підшлункової залози у здорової людини. Коли вміст глюкози в організмі пацієнта знижується до норми, гель знов твердне, і інсулін припиняє надходити з пристрою.
Таким чином, інсулін в правильних дозах надходить в кров діабетика автоматично всякий раз, коли це необхідно, що позбавляє хворого від необхідності робити щоденні ін'єкції цього гормону.
Поповнювати запас інсуліну треба раз на декілька тижнів. В даний час штучна підшлункова залоза проходить доклінічні випробування. Клінічне тестування новинки почнеться найближчими роками. Якщо випробування пройдуть вдало, вже через п'ять-десять років буде налагоджено комерційне виробництво пристрою (що виготовляється не з металу, а з пластику), що значно полегшить життя діабетикам.
Втім, може виявитися, що штучна підшлункова залоза підійде лише тим, хто хворіє на діабет першого типу, проте це стане ясно лише після початку клінічних випробувань.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас