"Ъ": Ринат Ахметов блиснув ЦУМом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Ринат Ахметов блиснув ЦУМом

Фондовий ринок
2305
Компанія, підконтрольна СКМ Рината Ахметова, стала власником 23% київського ЦУМу. За інформацією Комерсант-Україна, компанія також отримала опціон на викуп всіх 100% універмагу. Втім, планам групи можуть завадити серйозні конкуренти, відзначають експерти.
Компанія "Еста Холдинг", що управляє девелоперським бізнесом СКМ (бізнес-центр "Леонардо", готель "Опера", "Донбас Палас" та ін.), придбала 23% ТОВ "Торговий дім 'Київський ЦУМ'", універмагу, що володіє будівлею, повідомила в п'ятницю прес-служба СКМ. Частку у бізнесмена Валерія Мазура (йому приписують володіння 100% ТОВ) придбала ESPV Ltd - власник "Еста Холдингу", уточнив керівник департаменту корпоративних комунікацій "Еста Холдингу" Антон Гливинський.
Будівля ЦУМу площею 22 тис. кв. м розташована в самому центрі Києва. У 1994 році на його базі було засновано ВАТ "Київський ЦУМ", 75,34% акцій якого отримала організація орендарів ЦУМу, а решту - Фонд держмайна (ФДМ). У 2006 році ЦУМ був розділений на ВАТ і ЗАТ "Торговий дім 'Київський ЦУМ'"; останнє надалі було реорганізоване в ТОВ. ФДМ передав ЗАТ право володіння площами, але натомість збільшив свій пакет у ВАТ до 39,65%.
В СКМ підкреслюють, що пакет не входить до переліку активів, якими управляє група. І тому повідомити подробиці операції не можуть. Втім, джерело, знайоме з її умовами, говорить, що група має СКМ є домовленість з Мазуром про збільшення частки в компанії до 100% до кінця року. "СКМ з великою вірогідністю скористається цією опцією. 100% ЦУМу за договором може скласти $115-120 млн", - додає співрозмовник.
Валерій Мазур говорить, що власники ЦУМу давно шукали стратегічного партнера, оскільки компанія не мала достатніх коштів для розвитку об'єкту. Перші переговори з СКМ, за словами джерела, пройшли ще два роки тому. "Формат співпраці з 'Еста' буде визначений до кінця року. До цього терміну буде розроблений і план реконструкції універмагу, - говорить Мазур.- Обсяг необхідних інвестицій для цього поки визначити складно, але, наприклад, на реконструкцію універмагу 'Україна' пішло $50-70 млн".
Власникам ЦУМу вдалося вдало його продати, вважають галузеві експерти. "Зараз виручка з квадратного метра корисної площі ЦУМу може складати близько $80 на місяць, а ринкова вартість 100% об'єкту може досягати $80 млн", - говорить гендиректор Global Solution Сергій Тумасов. Можливо, при оцінці об'єкту сторони виходили з потенційних доходів об'єкту - ще до кризи ЦУМ міг коштувати до $200 млн, говорить виконавчий директор Real Estate Solutions Андрій Борщ.
Вже зараз власники ЦУМу розглядають можливість розмістити ресторани або фастфуди на 6-7-му поверхах ЦУМу замість складів, говорить Мазур. "До нас також надходила пропозиція від київської мерії, щоб розмістити в напівпідвальному приміщенні гастроном або супермаркет", - додає він. За словами Борща, після реконструкції об'єкту при правильному його управлінні рентабельність від здачі в оренду площ ЦУМу може зрости на 20%. "До кризи рентабельність досягала 30%, зараз - 15%", - додає він.
Правда, планам СКМ можуть перешкодити інші претенденти на універмаг. В кінці липня Фонд держмайна продав 39,65% акцій ВАТ "Київський центральний універмаг" за 89,05 млн грн. маловідомої компанії "Київ-дилер". Джерело, близьке до ФДМ, вчора розповіло, що компанія представляє інтереси глави наглядової ради ЗАТ "Мандарин Плаза" Вагіфа Алієва. Отримати коментарі в "Мандарин Плазі" не вдалося. На ЦУМ претендував підприємець Борис Фуксман. "Ми поки не оспорюватимемо операцію. Вивчаємо ситуацію і наші шанси в цій справі", - говорить Фуксман.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас