Банк "Надра" зіпсував аудит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк "Надра" зіпсував аудит

Казна та Політика
5077
Реальна потреба в капіталі банку може бути значно більшою, ніж її визначили фахівці компанії-аудитора PKF, оскільки банк не відкрив всю інформацію про інсайдерські операції, а також про нарахування резервів під проблемні кредити.
За словами одного з представників Світового банку, проведений компанією PKF аудит банку 'Надра' (висновок умовно позитивний) не задовольнив міжнародні організації. По-перше, це український підрозділ аудитора, який не має достатнього портфеля аудитів за міжнародними стандартами. По-друге, в 2008 р., коли аудит банку за національними стандартами проводився компанією "Бейкер Тіллі Україна", наявність набагато меншої кількості зауважень до інформації, наданої банком, призвела до публікації т.з. кваліфікованого аудиту - без аудиторського висновку.
Зараз банк не розкрив аудитору набагато більший обсяг інформації, але все одно отримав позитивний висновок і оцінку потреби в капіталі на рівні 9,5 млрд. грн. проти озвучених спочатку 10 млрд. грн. Така оцінка викликає здивування, бо опубліковані банком дані про розмір резервів, сформованих під проблемні кредити, істотно відрізняються від даних банків, які перебувають в аналогічній ситуації, - згідно звіту адміністратора банку, частка проблемних кредитів в портфелі "Надра" становить близько 38%, тоді як в "Родовід Банку" , "Києва" і "Укргазбанку" цей показник перевалює за 70% від розміру кредитного портфеля.
"Ми зажадали від тимчасового адміністратора змінити аудиторську компанію, яка проводитиме аудит за міжнародними стандартами, - швидше за все, це буде Ernst&Young. Відповідне рішення буде прийнято на найближчому засіданні експертно-аналітичного радого з рекапіталізації проблемних банків", - говорить співбесідник.
Це засідання викликає серйозний інтерес у потенційних приватних акціонерів банку "Надра". За словами джерел в Нацбанку , на минулому тижні Дмитро Фірташ зустрічався з главою НБУ Володимиром Стельмахом і його першим замом Сергієм Арбузовим (входить до експертної раду). НБУ оцінює потребу в капіталі банку "Надра" вже в 12 млрд. грн., що і було предметом обговорення.
"Наступного тижня відбудеться засідання експертно-аналітичної ради, до якої входять фахівці МВФ і Світового банку, щодо питань участі держави в рекапіталізації "Надра Банку". Після цього будуть дані рекомендації щодо подальших дій", - повідомив прем'єр Микола Азаров.
За його словами, рішення про участь держави в капіталі проблемного банку буде прийнято за результатами аудиту, який має бути проведений за міжнародними стандартами. "Нам необхідно знати, яка ринкова вартість активів банку, щоб визначити, чи потрібно його рекапіталізувати за державний кошт", - додав прем'єр.
При цьому Азаров відмовився пояснити, навіщо держава залучає міжнародні кредити і випускає ПДВ-облігації для повернення боргів експортерам, якщо в наявності в Кабміну є гроші для продовження рекапіталізації проблемних фінансових установ.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас