Українські миротворці в Косово займалися махінаціями з пальним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські миротворці в Косово займалися махінаціями з пальним

Енергетика
440
За інформацією "Зеркала недели", військовослужбовці українського контингенту KFOR впродовж 2006-2009 рр. здійснювали масштабні махінації з постачаннями і продажем пального в Косово.
За даними слідства, проведеного головним управлінням військової служби правопорядку ВСУ, наприклад, з грудня 2006 року по жовтень 2007 року з використанням підроблених офіційних документів було здійснено 42 постачання палива з Болгарії в Косово об'ємом 1 мільйон 275 тисяч 928 літрів вартістю 688 241 євро, а з 12 травня по 30 червня 2008 року - 82 постачання палива на суму 1 мільйон 986 тисяч 309 євро, і 22 постачання - з січня по липень 2009 року на суму 286 тисяч євро.
Крім того, українські військові продавали сертифікати, заповнені для постачань палива, нібито необхідного для потреб українського контингенту, які давали право на безмитне ввезення палива. За інформацією слідства, один такий документ міг приносити військовим до 2000 євро. Слідством встановлено, що українські миротворці оформили і надали офіційні документи KFOR приватній фірмі Lukoil Neftohim Bourgas, яка використовувала ці папери для незаконних операцій з паливом.
За інформацією "ЗН", військовослужбовці українського контингенту KFOR здійснювали незаконну діяльність за двома схемами. Перша з них полягала в купівлі палива в Болгарії і транспортуванні його через болгарсько-македонський і македонсько-косовський кордони з використанням сертифікатів митного імпорту-експорту KFOR, оскільки всі товари, що надходять в Косово для потреб KFOR, не обкладаються жодними митними зборами і іншими податками.
Друга схема діяла з 2006 року і полягала в купівлі дешевого пального на офіційній французькій базі KFOR на території Косово і подальшого його продажу приватним особам. За одну заправку купувалося 30 тонн пального, отриманий прибуток з неї складав приблизно 15 тисяч євро. На сьогодні в процесі розслідування встановлено вже близько 100 подібних операцій.
У розпорядженні редакції "ЗН" є копія листа, який 23 вересня 2009 року командувач міжнародною місією KFOR генерал-лейтенант Маркус Бентлер направив заступнику начальника Генштабу ВСУ, командувачу Об'єднаним оперативним командуванням ВСУ генерал-лейтенанту Володимиру Можаровському.
В ньому командувач KFOR звинувачує українських військовослужбовців у спотворенні статистики про використання палива, використання цивільних сховищ для незаконного зберігання палива і підробку митних сертифікатів. За словами Бентлера, контрабандні цистерни з паливом супроводжували навіть представники української військової поліції.
"При цьому був виявлений контракт між українським контингентом і однією цивільною компанією, підписаний особисто командуючим українського контингенту. Контракт передбачав постачання протягом наступних 10 місяців ще 1,8 млн. літрів палива", - написав Бентлер.
За його попередніми оцінками, в результаті несплати митних зборів уряду Косово було завдано збитку на суму понад 2,75 мільйонів євро.
У розпорядженні міжнародної військової поліції KFOR є договори, підписані командиром українського контингенту і директором бази зберігання палива N.T. Standart Benz на незаконне зберігання палива.
За даними сайту МОУ, командував українським контингентом KFOR в той період підполковник Володимир Веремчук.
На сьогоднішній день, за інформацією "ЗН", капітан першого рангу Володимир Веремчук обіймає посаду начальника відділу - заступника начальника розвідуправляння командування ВМСУ. Службових стягнень не має.
В лютому цього року за результатами перевірки, проведеної в миротворчій військовій частині А3977 (саме на її основі проводилися більшість ротацій українського контингенту в Косово) головним управлінням військової служби правопорядку ВСУ, за фактами зловживання службовим становищем в корисливих цілях і підробки документів було порушено кримінальну справу за статтями 366 і 423 КК.
Під час перевірки було встановлено, що у в/ч А3977 12-ї ротації велася подвійна бухгалтерія. Договори про постачання, транспортування і оренду сховищ палива, укладені керівництвом нашого контингенту, в звітній документації частини були відсутні. Не було там і даних про операції з пальним, які здійснювалися за двома описаними схемами.
КРУ теж провело свою перевірку офіційних документів військової частини. Порушень виявлено не було.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас