Точка зору: Україну неминуче чекає дефіцит картоплі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Україну неминуче чекає дефіцит картоплі

Аграрний ринок
6725
Цього року Україна збере достатній урожай картоплі, та його не вдасться зберегти в зимові місяці через погану якість. В Україні немає сучасних овочевих баз, повідомив голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України Іван Томич.
"Не важливо, яким буде урожай картоплі: 12 або 14 млн тонн. В будь-якому разі дефіцит неминучий. У жовтні кілограм картоплі буде не дешевше 6 гривень. Це результат дефіциту. Картоплю в будь-якому разі доведеться завозити з Білорусі, Нідерландів і Єгипту, щоб чітко збалансувати інтереси споживача і виробника", - пояснив Томич.
За його словами, робити закупівлі саме в цих країнах Україна буде через невисоку ціну і наявність тих сортів, до яких звик український споживач. Їхній овоч практично не відрізняється на колір і смак від українського. Картопля з Нідерландів - також. До того ж вона дешевша навіть від білоруської.
Марія Колесник з консалтингової компанії "ААА" іншої думки: урожаю повністю вистачить для українців, навіть з врахуванням запасу на посівну і що 20% урожаю згниє в сховищах.
"Так, картопля неякісна, але не варто створювати паніку. Паніка піднялася через те, що в Росії не вистачає овочів, і вони почали масово скуповувати їх у нас. Ніякого дефіциту не буде. Просто Україна не експортуватиме картоплю. До кінця року ціна не перевищить 6 гривень за кілограм", - вважає Колесник.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас