НБУ затвердив концепцію впровадження нагляду за платіжними системами в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ затвердив концепцію впровадження нагляду за платіжними системами в Україні

Казна та Політика
430
Національний банк України (НБУ) затвердив концепцію впровадження нагляду за платіжними системами і системами розрахунків, що функціонують в Україні, повідомляється на веб-сайті центрального банку із посиланням на постанову НБУ від 15 вересня (№ 426).
"Метою нагляду (оверсайту) за платіжними системами є надійність і ефективність платіжних систем в забезпеченні переказу коштів і розрахунків по фінансових інструментах. Для досягнення цієї мети Нацбанк повинен встановити вимоги, яким повинні відповідати платіжні системи", - йдеться в документі.
Згідно з ним, в разі невідповідності платіжної системи встановленим вимогам Нацбанк має намір ініціювати зміни в діяльності такого оператора.
В зв'язку з цим НБУ залишає за собою право, зокрема, здійснювати перевірки операторів ринку, накладати штрафи на керівництво платіжної системи, її членів і учасників, обмежувати або припиняти здійснення окремих видів операцій з високим рівнем ризику, а також скасовувати узгодження правил платіжної системи в разі виявлення фактів невідповідності її роботи встановленим вимогам.
"Через окремі платіжні системи проходять значні грошові потоки, тому порушення в роботові цих систем, невиконання одним або декількома членами, учасниками платіжної системи своїх зобов'язань можуть призвести до системного ризику, негативно вплинути на стабільність фінансової системи, підірвати довіру суспільства до грошей", - пояснюється в документі причина введення нагляду.
В постанові також вказується, що протягом останніх років на вітчизняному ринку спостерігається активний розвиток міжнародних платіжних систем, створених нерезидентами, кількість яких перевищила 30. При цьому членами і учасниками міжнародних платіжних систем є переважна більшість українських банків, окремі небанківські фінансові установи: кількість і суми трансграничних і внутрідержавних операцій, що здійснюються з використанням міжнародних платіжних систем в Україні, щороку збільшуються.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас