Норвегія і Росія поділили нафту і рибу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Норвегія і Росія поділили нафту і рибу

Казна та Політика
412
Під час візиту до російського Мурманська прем'єр-міністра Норвегії Йенса Столтенберга і його зустрічей з президентом Росії Дмитром Медвєдєвим країни несподівано оголосили про врегулювання територіальної суперечки і розділення континентального шельфу в Баренцевому морі.
Норвегія і Росія поділили на рівні частини спірну територію в Арктиці площею 175 тис. кв. км., що еквівалентно 12% площі Баренцева моря. В результаті буде знятий 30-річний мораторій на видобуток нафти і газу на арктичному шельфі.
Спочатку Росія пропонувала розділити спірну акваторію за "секторним принципом" згідно зі встановленими в 1926 р. кордонами полярних володінь, які проводилися по меридіану від виходу крайньої точки суші до Північного полюса, що давало їй право на використання прибережних вод острова Шпіцберген. Норвегія наполягала на проведенні кордону по так званій серединній лінії, що означало проведення кордону на рівній відстані від норвезького Шпіцбергена і російської Землі Франца-Йосифа і острова Нова Земля.
Визначення кордонів на шельфі Баренцева моря відкриває Росії і Норвегії доступ до природних ресурсів, розташованих на спірній території. Ще в 1970-і роки в Баренцевому морі були виявлені великі запаси вуглеводнів, у тому числі й на спірній території. Зокрема, там розташовується так зване склепіння Фединського, запаси якого оцінюються в 10-12 млрд. т умовного палива. Згідно з оцінками фахівців, при наявних технічних можливостях на спірній території можна добувати щороку понад 20 млн. т. умовного палива.
Згідно з умовами підписаної угоди, родовища нафти і газу, розташовані на морському кордоні Росії і Норвегії, експлуатуватимуться лише спільно обома країнами. В адміністрації президента Росії Медвєдєва повідомили, що "кожне родовище, що перетинається лінією розмежування, може експлуатуватися лише спільно і як єдине ціле". Договір про співпрацю в Баренцевому морі і Північному Льодовитому океані розрахований на 15 років з можливим продовженням на подальші шестирічні періоди.
Спірна ділянка шельфу багата не лише на корисні копалини, але і на рибні ресурси, видобуток яких регулюватиметься окремою угодою у сфері рибальства. Під час переговорів порушувалося питання видобутку інших природних ресурсів в Баренцевому морі, таких як краби, тріска та інші види риби, проте в порівнянні з вуглеводнями воно мало другорядне значення. Угода має усунути конфліктних ситуації, при яких російські риболовецькі судна затримувалися норвезькою береговою охороною.
Російські рибаки, які раніше ловили рибу в спірних водах, а також в прибережних водах острова Шпіцберген, що розташований на захід від нинішньої демаркаційної лінії, тепер втратять до них доступ. В зв'язку з цим риболовецькі організації і підприємства Росії, Союз рибопромисловців Півночі, траловий флот Мурманська, Координаційна рада працівників рибного господарства Росії, Союз риболовецьких колгоспів Росії, звернулися до президента Росії зі зверненням про недопустимість відмови від морських територій. Рибаки звинувачують авторів договору у відмові від рибних ресурсів на користь інтересів російських нафтових компаній.
"Ми вважаємо, що в договорі повною мірою має бути збережений режим рибальства, що історично склався, для нашого риболовецького флоту, також як і встановлений перехідний період для суміжної ділянки рибальства, яка відходить до тієї чи іншої сторони при безумовному врахуванні на цій акваторії західного кордону полярних володінь Росії від 1926 р. Ми не бажаємо повторення в Баренцевому морі порочного для рибаків беренговоморського варіанту, до якого ведуть справу ті, хто готує договір про розмежування, ігноруючи інтереси вітчизняного рибальства в догоду газівників і нафтовиків" – йдеться в зверненні російських рибаків. За їхніми даними, раніше в спірній акваторії виловлювалося щороку від 300 до 500 тис. т риби, яку зараз вони вже не зможуть добувати.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас