"Ъ": Титан індустрії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Титан індустрії

Енергетика
2288
Міністр промислової політики Дмитро Колесников повідомив, що 15 вересня призначив Володимира Сивака генеральним директором єдиного в Україні виробника губчастого титану - Запорізького титаномагнієвого комбінату (ЗТМК). До цього пан Сивак обіймав посаду заступника голови правління-комерційного директора найбільшого виробника кальцинованої соди в Україні - Кримського содового заводу, підконтрольного Group DF Дмитра Фірташа.
Таким чином, підприємець отримав контроль над найбільшими підприємствами української титанової галузі. У серпні головою правління "Титану України" став Олександр Нечаєв, який до цього очолював підконтрольний структурам Group DF "Кримський титан". А "Сумихімпром" очолив Ігор Лазакович, який раніше працював куратором гірничо-збагачувальних комбінатів в компанії OstChem Holding (90% володіє Group DF).
Коментуючи призначення Володимира Сивака, Дмитро Колесников заявив, що не хоче "ставити на всіх ярлики і штампи". "Зараз ми говоримо про розвиток галузі. А Володимир Сивак - людина, яка бачить перспективу не лише ЗТМК, а всього холдингу, - зазначив міністр.- Майбутнє титанової галузі України - у вертикальній інтеграції". Нагадаємо, зараз уряд створює в титановій галузі вертикально інтегрований холдинг - від видобутку сировини (Вольногорський гірничо-металургійний та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінати) до виробництва готової продукції (ГАК "Титан", ЗАТ "Кримський титан", "Сумихімпром" і ЗТМК).
При уряді Юлії Тимошенко процес створення холдингу затягувався структурами Дмитра Фірташа. Державні Вольногорський ГМК та Іршанський ГЗК знаходилися в оренді у найбільшого виробника двоокису титану в Україні - ЗАТ "Кримський титан". Хоча держава і володіє 50%+1 акцією ЗАТ через ДАК "Титан", оперативне управління здійснюють структури Group DF, яким належть решта акцій підприємства. В результаті, коли у вересні 2009 року закінчився термін оренди Вольногорського і Іршанського комбінатів, структури Group DF добилися в суді пролонгації договорів оренди.
Тепер створення титанового холдингу прискориться, вважає гендиректор компанії ТАКО (розробляють Федорівське родовище руд апатит-ільменіту) Віктор Польовий. Віце-президент Української асоціації підприємств чорної металургії Сергій Грищенко вважає, що наступним кроком уряду може стати залучення приватних інвесторів для розвитку титанового холдингу. "Підприємства титанової галузі потребують інвестицій, які вимірюються декількома мільярдами доларів", - говорить він.
"Нещодавні кадрові призначення свідчать про те, що найбільші шанси на таке державно-приватне партнерство може отримати Дмитро Фірташ", - припускає Віктор Польовий. У Group DF отримати коментар вчора не удалося.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас