"Ъ": Пенсії виходять на новий рівень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Пенсії виходять на новий рівень

Казна та Політика
1217
Другий рівень пенсійної системи - накопичувальний - повинен запрацювати з 2012 року і існуватиме разом із солідарною системою, заявив вчора віце-прем'єр з економічних питань Сергій Тігіпко. Реформа торкнеться 41% платників пенсійних внесків, яким в 2012 році буде більше 35 років. Інших працюючих громадян реформа торкнеться у міру їх дорослішання. Стартова ставка відрахувань планується на рівні 2% від щомісячного доходу з поступовим збільшенням до 7% до 2017 року. На цю ж суму знизиться розмір страхового внеску платників до солідарної системи.
Через запровадження нового пенсійного механізму Пенсійний фонд в 2012 році втратить 3,6 млрд грн. доходів. Тому голова фонду Борис Зайчук вчора попросив уряд передбачити компенсаційні джерела. За словами пана Тігіпка, зменшення дефіциту фонду відбуватиметься за рахунок легалізації зарплат і ринку зайнятості, збільшення пенсійного стажу, диференційованого підходу до оподаткування доходів і стимулювання продовження трудової діяльності громадян після досягненню ними пенсійного віку. На думку провідного наукового співробітника Інституту демографії НАН України Лідії Ткаченко, прийняття двовідсоткової ставки відрахувань до накопичувального фонду буде менш болючим для солідарної системи, але з політичних мотивів розмір ставки можуть так і не збільшити до запланованого рівня.
За словами заступника міністра економіки Ірини Крюк, в міністерстві не підтримують введення накопичувальної системи в 2012 році, проте альтернативних термінів реалізації реформи не пропонують. Пані Крючкова побоюється, що вилучені із солідарної системи кошти будуть направлені до недержавних пенсійних фондів.
"Уряд не контролює ці фонди повною мірою, і кінцевий результат невідомий до тих пір, поки співробітник не вийде на пенсію, - говорить старший міжнародний радник із питань пенсійної реформи проекту USAID 'Розвиток ринку капіталів' Грег Мактаггарт.- Якщо ближче до дати виходу на пенсію результати інвестування виявляться поганими або багато коштів буде витрачено на адміністративні витрати, то Кабмін буде зобов'язаний компенсувати розмір пенсійної виплати до встановленого мінімального рівня".
Заступник міністра праці і соціальної політики Володимир Матвійчук говорить, що в міністерстві рекомендують Верховній раді ухвалити відповідний законопроект №0942 у другому читанні вже до кінця 2010 року (парламент схвалив документ в першому читанні в квітні 2007 року). Це дозволить уряду підготуватися до пенсійної реформи в 2011 році. За словами пана Матвійчука, міністерство вже через 10 днів готове передати свої пропозиції на розгляд комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності. Але члени комітету не гарантують швидкого обговорення і прийняття документа.
"Якщо ми хочемо ввести другий рівень, то все повинно бути чітко продумано і виписано, лише тоді реформа піде", - заявив голова підкомітету з питань цінних паперів і фондового ринку Ігор Прасолов (Партія регіонів) і не виключив, що накопичувальна система може стартувати в 2012 році. За словами голови комітету з питань фінансів і банківської діяльності Олександра Пеклушенка (Партія регіонів), пенсійні питання швидко не обговорюються - комітет планує обговорювати проблему в регіонах. Оптимістичніший перший заступник голови комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Петро Цибенко (Компартія). Він вважає, що законопроект необхідно затвердити до кінця цього року, аби в 2011 році була технічна можливість підготуватися до переходу на другий рівень.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас