Росія між Путіним та Медведєвим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія між Путіним та Медведєвим

Казна та Політика
2213
Кампанія проти мера Москви Юрія Лужкова, що почалася 10 вересня в російських ЗМІ, ознаменувала новий етап боротьби за владу в Росії. Президент РФ Дмитро Медведєв і російський прем'єр-міністр Володимир Путін опинилися по різні боки барикад. Якщо Медведєв був налаштований проти московського градоначальника різко негативно, то Путін поставився до Лужкова зі поблажливістю. Ситуація з московським мером може підлити олії у вогонь і так не простих президентсько-прем'єрських відносин.
Особливості національного телекілерства
10 вересня в ефірі телеканалу НТВ було показано фільм "Справа в кепці", в якому мера Москви Юрія Лужкова піддали нищівній критиці. Йому пригадали все: і відсутність у столиці влітку, коли місто наповнював задушливий смог від лісових пожеж; і розпродаж Московської землі; і багатомільйонні замовлення для будівельної компанії своєї дружини - Олени Батуриної. Дві частини фільму показали не один, а два рази, пояснюючи це тим, що супутниковий канал НТВ відключився під час трансляції. Тому й вирішили повторити. Передача "Надзвичайна подія", частиною якої і був згаданий фільм, розповідає про кримінальні злочини. Таким чином, колектив російського телеканалу ще до рішення будь-якого російського суду побічно визнав московського градоначальника злочинцем. Сам зміст фільму навряд чи міг шокувати глядача: у стрічці були перераховані давно відомі факти. Однак документальних доказів провини мера, які, як свідчать публікації у російській пресі, все-таки існують, надано не було - наголошувалось на загальновідомих фактах: вартості доріг у Москві, дружбі між мером столиці і найбагатшою людиною Росії Тельманом Ісмагіловим, а також інциденті з Хімкінським лісом.
І сам факт трансляції "Справи в кепці", і стилістика фільму нагадує інший "гучний проект" телеканалу НТВ - фільм "Хрещений батько", спрямований проти президента Білорусі Олександра Лукашенка. Тоді справа дійшла до міжнародного скандалу, не дивлячись на те, що офіційно НТВ - недержавний телеканал. І тоді, і зараз той факт, що подібні фільми показував саме недержавний, але третій за популярністю в Росії телеканал дуже показовий. У випадку з Лукашенком НТВ був обраний тому, що це канал - недержавний. Якби таке показав ОРТ чи РТР, це було б рівнозначно офіційному визнанню на вищому рівні того, що Лукашенко - нечистий на руку політик. А так, лідеру Білорусі було зроблено "неофіційне" попередження. Зрозуміло, що третій за популярністю канал у Росії навряд чи зробив би, а тим більше випустив в ефір, без схвалення матеріал, який може вплинути на міждержавні відносини Білорусі і Росії.
У випадку з Лужковим вибір НТВ як майданчика для інформаційного кілерства теж невипадковий. Якщо б справа була настільки серйозною - про невідповідність мера Москви займаній посадф заговорили б ОРТ і РТР. Та й показані матеріали були б зовсім іншої якості. Наприклад, можна було випустити в ефір "зарубаний" на тому ж НТВ фільм Андрія Лошака "Тепер тут офіс", що розповідав про нелегку боротьбу столичного начальства з історичною архітектурною спадщиною Москви. Або зняти фільм, присвячений повноцінному розслідуванню ситуації з Хімкиінському лісі, де порушити питання про те, хто і чому побив до напівсмерті Михайла Бекетова в далекому 2008 році. Проте обрали НТВ, який окрім "Справи в кепці" показав ще антимерський репортаж у відверто "жовтій" передачі "Максимум". І лише пізніше до цькування мера приєднались інші, менш рейтингові, канали. Вибір цього інформаційного джерела і такого способу подачі інформації свідчить про одне: московський мер - фігура вельми спірна, що має впливових покровителів. Події, які відбулись після показу, це лише підтвердили. Лужков виявився клином між Медведєвим і Путіним.
Негаразди у тандемі
Союз президента і прем'єр-міністра Росії навіть на офіційному рівні називають тандемом. Сам Путін в одному з інтерв'ю 2009 року, відповідаючи на питання про можливу співпрацю з Медведєвим, зазначив: "Ми хіба конкурували в 2008-у? Ось і в 12-у (рік наступних президентських виборів у РФ. -" Подробности ") конкурувати не будемо. Ми домовимося, тому що ми люди однієї крові і одних політичних поглядів ". Через півроку, вже в 2010 сам російський президент в інтерв'ю французькій пресі сказав: "Ми відповідальні люди, ми обов'язково будемо з ним обговорювати політичне майбутнє нашої країни і наше місце в цьому політичному майбутньому. У будь-якому разі, поки у нас цілком працездатний союз, який, на мій погляд, приносить певну користь нашій країні ". Проте спостерігачі не в перший раз відзначають певне суперництво між Путіним і Медведєвим. Тим більше, прийнято вважати, що якщо номінально глава РФ - Дмитро Медведєв, то де-факто старший у тандемі - Володимир Путін. Це закріпилося навіть у народному фольклорі, де Медведєв отримав серед інших і таке прізвисько, як "молодший цар". Суперництво між російським прем'єром і президентом відчувається у всьому. Здійснив Путін автопробіг по трасі Хабаровськ-Чита, як одразу з'явилася інформація про те, що Медведєв теж візьме участь в автопробігу - правда, вже вищім за статусом - міжнародному. І не один, а з українським колегою - Віктором Януковичем. Поїхав Путін на Далекий Схід покататися на човні і заодно взяти у кита аналізи, як Медведєв вирішив картоплю у Воронезькій області покопати. "Через кризу з пожежами постраждала їх популярність. Пам'ятаючи про президентські вибори 2012 року, вони одразу почали піар-війну", - цитує французьке видання "La Croix" соціолога Ольгу Криштановську.
Не дивно, що коли Медведєв дуже жорстко розкритикував московського мера за відсутність у столиці під час того, як все місто було задимлене, і за ситуацію навколо Хімкінського лісу, Лужков побіг за захистом до Путіна. Саме на сторінках урядової (!) газети було опубліковано відповідь Лужкова на випади Медведєва ще до виходу нещасливого фільму. 3 вересня в "Російській газеті" відповідаючи на критику з приводу Хімкінського лісу Лужков зауважив: "Зараз в суспільстві вкрай важка моральна атмосфера. Ніхто не зможе нормально працювати, а країна не зможе нормально розвиватися, якщо ми будемо продовжувати з будь-якого приводу мазати все навколо чорною фарбою ". Більше того, московський мер назвав протидію планам щодо будівництва траси через Хімкінський ліс - протидією модернізації.
Тут слід зазначити, що введена в обіг Путіним "модернізація" - чи нова національна ідея Росії, щось на зразок пропагованої в Україні "стабільності". Тому практично будь-хто, виступаючи проти модернізації, ризикує бути зарахованим до лав опозиції - з усіма наслідками. Тому факт вище зазначеної публікації та її тональність дозволили спостерігачам припустити, що за захистом своїх інтересів мер Москви звернувся до саме прем'єр-міністрові Росії.
Найрезонанснішою цитатою Лужкова з його статті стала фраза про те, що "в Росії склалася важка атмосфера, що не дає нормально розвиватися державі". Вона аж ніяк не обрадувала Медведєва. Він порадив московському градоначальнику, якщо йому щось не подобається, переходити в опозицію. "Я не згоден, у нас немає важкої атмосфери в суспільстві. Є люди, які незадоволені тим, як ми розвиваємося. Але якщо мої колеги незадоволені у них є можливість робити свої висновки. Представники влади повинні або брати участь у покращенні громадських інститутів, або переходити до опозиції ", - сказав Медведєв у відповідь на прохання політолога Гліба Павловського прокоментувати слова Лужкова. До того часу в російському суспільстві вже щосили вирували пристрасті з приводу ймовірного ускладнення відносин між Медведєвим і Путіним через Лужкова. У підсумку, московський мер змушений був виправдовуватися. "Думаю, що тільки в гарячі голови могла прийти думка, що Москва може внести розкол у діяльність вищої російської влади", - заявив московський мер у кулуарах міжнародного політико-економічного форуму в Ярославлі.
Але проблема ще далека від вирішення. "Ця тема не обговорювалася з президентом, - повідомив голова Вищої ради партії "Єдина Росія" Борис Гризлов. - Відомості, які вчора прозвучали по НТВ, вимагають додаткового обговорення". Російські спостерігачі не виключають, що ситуація вирішиться за стандартним сценарієм: Лужкова знімуть з посади, а потім - нагородять. "Найгірший варіант розвитку подій для Лужкова - бути нагородженим орденом, провести урочисту передачу влади якомусь Собяніу і в цілості і неушкодженості поїхати до Австрії, де він із дружиною купив вже все, аж до льодовиків і альпійських гномів. Про забрані у москвичів мільярди, вкрадені частки в "Банку Москви" і т.ін. всі забудуть ", - пише один з опозиційних російських політиків Олексій Навальний. Цей варіант найбільш вірогідний, адже раніше був схожий випадок з главою Башкортостану Муртазом Рахімовим, якого таврували в пресі, фактично змусивши подати у відставку, а потім - сам Медведєв нагородив Рахімов орденом "За заслуги перед Вітчизною" 1-го ступеня.
Квінтесенцією всієї цієї конфліктної ситуації можуть слугувати слова російського політика Михайла Касьянова: "Всі перестановки в губернаторському корпусі останнім часом робилися за узгодженням саме з Путіним". Питання в одному - чи зважиться Медведєв на таке самостійне радикальне рішення, як відставка столичного мера? Адже це буде, по суті, означатиме крах "тандемократії" і серйозну боротьбу на прийдешніх у 2012 році на виборах президента Російської Федерації.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас