Сорос всіх переміг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сорос всіх переміг

Казна та Політика
1217
Згідно з дослідженням компанії Leveraged Capital Holdings, прибуток інвесторів десяти провідних хедж-фондів світу за всю історію їх існування склав близько $154 млрд. Це приблизно третина прибутку всіх семи тисяч хедж-фондів світу. Лише у 2009 р. хеджеві фонди заробили $25,3 млрд. Прибутковість цих фінансових компаній, які іноді займаються спекуляціями, перевищує прибутковість найбільших виробничих компаній світу. Хедж-фонд американського фінансиста Джорджа Сороса Quantum Endowment визнаний найбільш ефективним в світі. З часу створення Quantum Endowment в 1973 р.
Джордж Сорос заробив для клієнтів $32 млрд. В середньому хедж-фонд приносив своїм вкладникам понад $900 млн. на рік. Таким чином, Джордж Сорос разом з штатом Quantum Endowment, що складається з 300 управляючих, заробили для своїх інвесторів більше, ніж компанія Apple, в штаті якої 34 тис. осіб. Виграє Quantum Endowment і в Alcoa, однієї з 30 найбільших виробничих компаній США.
На другому місці в рейтингу найбільш ефективних хедж-фондів світу значиться фонд Paulson & Co, який належить американському підприємцю Джону Полсону, який розбагатів під час іпотечної кризи. Виручка вкладників Paulson & Co склала $26,4 млрд. Це трохи менше прибутку Boeing за той же період. Хоча Paulson & Co, заснований в 1994 р., на 21 рік молодший, ніж Quantum Endowment; активи, якими безпосередньо управляє фонд Paulson, перевищують за вартістю активи хедж-фонду Джорджа Сороса в співвідношенні $33 млрд. проти $28 млрд. Сумарно Quantum Endowment і фонд Paulson & Co отримали більший дохід, ніж такі величезні компанії, як Walt Disney або McDonald’s.
Найбільшими активами серед хедж-фондів володіє Bridgewater Pure Alpha, які складають $52 млрд. Сукупний прибуток інвесторів цього фонду, керованого американським фінансистом Реем Даліо, який з 1975 р. склав $13,3 млрд., дозволила цьому фінансовому інституту зайняти третій рядок за рівнем доходів вкладників.
Глава Leveraged Capital Holdings Рік Софер відзначає, що результати його дослідження відображають кваліфікацію найефективніших інвестиційних менеджерів. "Є відмінні менеджери, які приносять тонни грошей, проте щодо решти семи тисяч фондів відчуваєш дуже сильне розчарування", - говорить він. Так, на 100 провідних хедж-фондів припадає 75% сукупного доходу інвесторів всієї галузі хедж-фондів, що налічує сім тисяч компаній. За словами Софера, успішні хедж-фонди об'єднує одна риса: вони жорстко контролювали приплив капіталу, щоб не стати дуже великими і неповороткими в збиток чіткому дотриманню своїм інвестиційним стратегіям.
Більшість хедж-фондів з десятки найприбутковіших були засновані в 1990-х або раніше. Їхні високі доходи пояснюються не лише тим, що у них було більше часу для збільшення доходу, але також тим, що за останнє десятиліття в галузі зросло число інституційних інвесторів, і компанії, що управляють, повинні були понизити ризики, що, відповідно, позначилося на прибутковості.
Гвен Ю з Гарвардського університету і Ілля Дічев з університету Еморі в Атланті з'ясували, що реальна прибутковість вкладників на 3-7% пунктів нижча від оголошуваної прибутковості хедж-фондів. З 1980 р. середня річна прибутковість хедж-фондів досягала 12,6%. Але для вкладників цей показник, зважений з врахуванням інвестиційних потоків, становить всього 6%, що набагато нижче від показника по акціях і ненабагато краще від облігацій. Вкладники, як правило, приходять в хедж-фонди після періоду високої прибутковості, пропускаючи кращі роки. Інвестори непостійні, вони легко переключаються на успішні хедж-фонди і продають свої паї після збиткових періодів.
Деякі фонди добре заробили в період кризи. Станом на 1 липня 2009 р. обсяг активів в управлінні Soros Fund Management Джорджа Сороса досяг $24 млрд., що на 41% перевищує аналогічний показник минулого року. Фонд Paulson & Co Джона Полсона, уміло використавши конфіденційну інформацію, отримав максимальний дохід в історії галузі завдяки грі проти ризикової subprime-іпотеки.
В даний час глава Джон Полсон купує золото і банківські папери з розрахунку на інфляційний підйом і говорить про унікальні інвестиційні можливості. На його думку, ринки впали до такого рівня, що це - історичний момент, коли можна купити дуже якісні активи за зниженими цінами. Якщо Полсон виявиться правий, хедж-фонди скоро масово фіксуватимуть величезні прибутки і премії за підсумками роботи. Якщо взяти за основу норму винагороди в 20% від доходу (а деякі хедж-фонди встановлюють вищий відсоток), сукупний обсяг винагороди управляючих компаній для 10 провідних фондів досягатиме майже $40 млрд.
В той же час аналітики відзначають проблеми, з якими в даний час стикаються хедж-фонди. "Багато хедж-фондів зараз переживають не кращі часи, багато хто закривається. Вони втрачають кошти на валютних і сировинних ринках, клієнти виводять кошти. Галузь непрозора, і тому про невдачі повідомляється не так часто. Число ж успішних фондів невелике. Ситуація, коли компанія, яка нічого не виробляє, заробляє більше організацій, що беруть активну участь в реальній економіці, викликає занепокоєння. Необхідно бути дуже пильними з галузями, які великі і непрозорі. Вони потенційно можуть обвалитися, негативно вплинувши на всю фінансову систему", - попереджає інвестиційний директор Investment Management Джастін Уркуарт Стюарт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас