Гейтнер: США вивчають можливості дії на КНР для прискорення зміцнення юаня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гейтнер: США вивчають можливості дії на КНР для прискорення зміцнення юаня

Казна та Політика
361
Влада США невдоволена темпами зміцнення юаня і розглядає різні варіанти дії на Китай з метою прискорення процесу, заявив міністр фінансів США Тімоті Гейтнер, слова якого наводить агентство Bloomberg.
Офіційні особи ЄС і США неодноразово виступали за зміцнення курсу юаня, оскільки відносна слабкість китайської валюти вела до негативного для західних країн сальдо торгівельного балансу з КНР, а також знижувала конкурентоспроможність американських і європейських товарів на внутрішньому ринку Китаю.
"Темпи зміцнення юаня дуже низькі, а ступінь його зміцнення дуже обмежена, - заявив Гейтнер. - Ми розглядаємо важливе питання стосовно того, які різні комбінації заходів, доступних США і на міжнародному рівні, можуть спонукати китайську владу прискорити процес".
"Потужні інтервенції" як і раніше сприяють збереженню заниженого курсу юаня, навіть після прийнятого в червні владою КНР рішення відмовитися від прив'язки національної валюти до долара, відзначив міністр фінансів США.
Центробанк КНР 19 червня поточного року оголосив про відмову від прив'язки юаня до долара і підвищення гнучкості формування обмінного курсу юаня, тобто про повернення механізму, який існував до світової економічної кризи. Проте, з моменту прийняття даного рішення юань зміцнився до долара лише на 1%.
Враховуючи наближення листопадових виборів до конгресу, американські законодавці запланували проведення слухань з питання валютної політики Китаю і можуть ухвалити закон, що передбачає механізм, який би компенсував компаніям США негативний вплив дешевого юаня, який робить китайські товари привабливішими на зарубіжних ринках.
Подібні заяви Гейтнера стали найсерйознішими з даного питання з моменту вступу його на посаду міністра фінансів в січні 2009 року. Раніше він неодноразово піддавався критиці з боку деяких законодавців США за недостатньо жорстку позицію стосовно Пекіна з питання валютного курсу. За словами Гейтнера, валютна політика Китаю створила "серйозні диспропорції" в світовій економіці, які "негативно позначаються" на США. На думку міністра фінансів США, зміцнення юаня сприятиме ребалансуванню економіки, проте не змінить ситуацію з дефіцитом в торгівлі США з КНР.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас