Експерт: Банки з іноземним капіталом активізують виведення грошей за кордон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Банки з іноземним капіталом активізують виведення грошей за кордон

Валюта
3151
До другої річниці усесвітньої економічної кризи Центр економічних досліджень UERG проаналізував роботу найбільших українських банків з іноземним капіталом (Райффайзен Банк Аваль, Сведбанк , Укрсоцбанк , OTP Bank , "Альфа-Банк" і УкрСиббанк (Харків)). Серед позитивних моментів відмічений той факт, що завдяки допомозі материнських структур банкам за участю іноземного капіталу удалося уникнути серйозних фінансових труднощів, які мали банки з чисто українським капіталом.
Проте, на думку експерта центру Захара Вільченка, дослідження показали, що в деяких випадках йдеться лише про відстрочення повернення інвестицій до Європи на час проходження піку кризи: "В даний час спостерігається посилення активності повернення інвестицій дочірніх банків материнським структурам. При цьому найбільша кількість питань викликає походження цих інвестицій. Оскільки портфель проблемних кредитів у більшості крупних банків доходить до 30-40%. Що, по суті, говорить про те, що ці гроші західних інвесторів є замороженими. Це ж стосується довгострокових кредитів (5-7-10-15 років), які ще не встигли наблизитися до терміну погашення".
За словами Захара Вільченка, аналіз динаміки повернення коштів материнським західним компаніям, а також динаміки погашення кредитів клієнтами і залучення нових депозитів на Україні, показав, що в деяких випадках на захід повертаються гроші не лише іноземні, але і українських вкладників, які сьогодні, по суті, своїми депозитами перекредитують проблемні кредити, видані іноземними банками. В той же час, крупні українські банки з іноземним капіталом реалізують різні стратегії взаємодії зі своїми материнськими структурами.
Як повідомив Захар Вільченко, "згідно з результатами аналізу роботи банків за шість місяців 2010 року по семи позиціях є ознаки того, що, як мінімум 2 з них активно використовують гроші українських вкладників для повернення своїх коштів. До речі, найбільший збиток серед всіх 6 банків, (інші показали прибуток) має "Укрсиббанк" - понад мільярд гривень збитку за 6 місяців 2010 року. При цьому його материнський банк показав найбільший прибуток зі всіх груп при величезному збитку дочірнього українського банку. І це дозволяє висунути гіпотезу стосовно активної репатріації прибутку".
На думку експертів Центру економічних досліджень UERG, якщо така тенденція буде продовжена, то до кінця фінансового року українська фінансова система може перестати виконувати свою першочергову функцію - забезпечувати бізнес обіговим капіталом. "Цьому сприятиме як просте небажання банків давати нові кредити, так і неможливість це робити без додаткових вливань в капітали, що з врахуванням наростання другої хвилі фінансової кризи може або змусити українську владу, або змиритися з припиненням кредитування і, по суті, з колапсом фінансової системи, або бути готовим до її широкомасштабної націоналізації (можливо часткової)", - вважає Захар Вільченко.
Центр економічних досліджень UERG - незалежне аналітичне агентство, що реалізовує дослідницькі проекти за замовленням міжнародних організацій. Спеціалізується на дослідженнях фінансового ринку і стратегічних галузей економіки.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас