Голод українцям не загрожує, але ціни вже кусаються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голод українцям не загрожує, але ціни вже кусаються

Аграрний ринок
1237
Україна матиме і хліб, і "до хліба", хоча нинішній урожай нижче торішнього, а в світі дефіцит продовольства. Президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко заявив, що, наприклад, картопля викопана ще не вся, але її буде удвічі більше, ніж можуть з'їсти всі жителі країни (19 млн т), хоча і на півмільйона тонн менше, ніж рік тому. Проблема в тому, що частина урожаю може замерзнути і погнисти від поганих умов зберігання. Але навіть в цих умовах картоплі вистачить на всіх.
Ціни. Аналітики продринку Микола Верницький (інформкомпанія "ПроАгро") і Марія Колесник ("ААА") упевнені: дефіциту продовольства не буде, але ціни на нього все більше почнуть "кусатися": наприклад, на молокопродукти (сири, йогурти) можливе до кінця року "повзуче" зростання до 30% (недорогий твердий сир може коштувати не 45-50, а 58-65 грн../кг, літровий пакет молока - не 6, а 9 грн.). "Сири і сухе молоко у нас купує Росія, це буде тиснути на наш ринок, підвищуючи ціни", - говорить Колесник. М'ясо і яйця подорожчають на 10-20%, одностайні експерти, причина цього - дорогі корми.
Верницький підтвердив свій прогноз щодо 6 грн. за кіло картоплі ближче до зими, тому що селяни - головні виробники - виходять не із собівартості, а з того, що вони можуть купити, продавши на ринку 2-3 мішки (виручка - 150-200 грн.). На думку Колесник, ажіотаж з картоплею зменшився, зараз можна робити запаси по 3-3,5 грн., якщо брати мішками. На розважуванні буде дорожче на гривню. А ось якісної капусти очікується небагато, хоча урожай буде майже на рівні торішнього (нижче на 4-5%) - трохи більше 1,45 млн т. Але через дощі качани заражені хворобами і погано зберігатимуться, а це означає що вже з другої половини сезону на ринку може виникнути дефіцит капусти, що спровокує стрибок цін, роз'яснила нам аналітик компанії "АПК-Інформ" Тетяна Гетьман. Ціни можуть дорости до 6-7 грн. за кіло.
Хліб, гречка, цукор. 40 млн т урожаю зерна нам достатньо, тому що для внутрішнього вжитку (на хліб і корм худобі) вистачить 20-22 млн т, у тому числі 6,5-7 млн т продовольчої пшениці, вважає Верницький. Але ціни на зерно високі через світовий дефіцит - від 1400 грн. і вище тонни пшениці. Тому ціни навіть на хліб соцсортів збільшаться після виборів на 12-15%.
Гречка: на прилавки пішла крупа нового урожаю (зібрано 120% від внутрішнього вжитку), ажіотажний попит зменшується‚ і ціна повинна впасти до 11 грн. за кіло. Тоді і потрібно буде робити її запаси. Адже після Нового року до половини урожаю може піти до Росії, де дефіцит крупи відчувається сильно (ціни там вже більше 16 грн. за кіло), Відповідно, ціни можуть зрости і у нас.
Що стосується цукру, то‚ за розрахунками Верницкого, запаси його на початок вересня складуть 250 тисяч тонн, і нового наварять 1,75-1,8 млн тонн. При цьому вжиток цукру знизився останніми роками на 200 тис. тонн (населення стало менше варити варення, а кондитери через кризу зменшили попит), до 1,8 млн т на рік, тому цукру нам вистачить. "Ціни до листопада впадуть в роздрібі до 7 грн. за кіло, тоді і треба робити запаси на літо", - радить Верницький. А ось на думку Марії Колесник, цукор дешевшати не буде. Максимум на 20-30 коп. від нинішніх 8,2-8,5 грн.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас