Більшість європейців висловили негативне ставлення до євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більшість європейців висловили негативне ставлення до євро

Валюта
886
Близько 55% європейців висловили негативне ставлення до єдиної валюти за підсумками фінансової кризи, демонструють результати опитування, проведеного Німецьким фондом Маршалла (США) та італійською дослідницькою організацією Compagnia di San Paolo.
Крім євро, дослідників цікавила оцінка населенням загальних результатів кризи в Європі та США.
Найчастіше негативні вислови фіксували у Франції (60%), Німеччині та Іспанії (по 53%) і Португалії (52%), говориться в доповіді за підсумками опитування "Трансатлантичні тенденції-2010".
Тільки Нідерланди і Словаччина в цілому висловилися на підтримку євро (52% і 64% опитаних відповідно).
За межами єврозони ситуація також була не дуже позитивною: 83% британців, 53% поляків і 42% болгар переконані, що євро швидше зашкодить, чим допоможе економікам їх країн.
Тим не менше, респонденти не хочуть відмовлятися від ідеї єдиної валюти, навпаки, багато хто стверджує, що Європі необхідно підвищувати згуртованість - на думку 57% опитаних, криза повинна призвести до більшої консолідації у всіх сферах діяльності.
"Якщо якісь із символів та інститутів єдиної Європи і постраждали під час кризи, то найяскравішим прикладом став євро, - зазначив старший науковий співробітник Німецького фонду Маршалла Брюс Стоукс. - Але не слід надавати цьому надмірного значення, це не обов'язково означає, що Європа хоче відмовитися від євро".
В цілому 63% опитаних європейців вважають, що членство у ЄС або потенційне входження до блоку в майбутньому позитивне для економіки їх країн. Найкраще до європейської єдності ставляться у Нідерландах (75% позитивних оцінок), Польщі (75%), Німеччині і Португалії (по 69%), Словаччині (68%), Іспанії (67%). Лише жителі Великобританії і Болгарії стримано оцінили наслідки вступу до ЄС для економіки своїх держав.
Між тим оцінка дій президента США Барака Обами в країнах Європи трохи погіршилась із минулого року, але залишилася дуже високою - 78% в 2010 році проти 83% в 2009 році. Для порівняння: до кінця президентського терміну Джорджа Буша позитивно висловлювалися про нього лише 20% європейців.
Більшість опитаних американців (51%) схвалили зовнішню політику США у відносинах із Росією. У Європі політику Обами відносно Росії високо оцінили 68% респондентів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас