У 2011 році криза може повторитись із подвійною силою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 2011 році криза може повторитись із подвійною силою

3317
Спеціалісти чекають, що наступного року світову економіку може накрити "друга хвиля" кризи. Про це пише The Wall Street Journal. Посткризове відновлення в різних країнах відбувалося за рахунок державних програм стимулювання, зазначає газета. Але сьогодні стало зрозуміло, що американській економіці далеко до зростання, позитив в економіках Японії і Німеччини також сходить нанівець, а в Китаї сповільнюється темп зростання ВВП.
"Ми чекали "другої хвилі" підйому, а він просто зійшов нанівець", - говорить The Wall Street Journal аналітик Bank of America Merrill Lynch в Нью-Йорку Ітан Харріс. За прогнозами аналітиків Goldman Sachs, зменшення урядових вливань зменшить показник зростання ВВП США в річному обчисленні на 0,5 відсотка.
В підсумку в 2011 році очікується один з трьох сценаріїв: слабке зростання, повернення до рецесії і несподіване зростання. За прогнозом головного економіста JPMorgan Брюса Касмена, світова економіка зросте всього на 2,5% в другому півріччі 2010 року і на 3% в 2011 році. При цьому зростання в країнах Азії в 2011 році складе в середньому 6%, пише The Wall Street Journal. Як одну з найбільш вірогідних проблем для світової економіки експерти називають новий виток боргової кризи в єврозоні.
А що стосується третього варіанту - несподіваного прискорення зростання світової економіки, то, як зазначає The Wall Street Journal, очолити світовий підйом можуть США. Так, обсяг вільних грошових коштів в американських компаній сьогодні становить близько 1,8 трильйонів доларів - це максимальний рівень з 1963 року. Правда, вірогідність несподіваного зростання оцінюється не вище ніж один до десяти.
Російські експерти найбільш вірогідним сценарієм вважають слабкий підйом світової економіки, пише газета "Взгляд". Ось тільки як "локомотив зростання" вони бачать не США, а Китай, Німеччину, Японію і, можливо, Індію і Росію.
За матеріалами:
Rokf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас