"Ъ": Інвестори оцінили стабільність швейцарської економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Інвестори оцінили стабільність швейцарської економіки

Валюта
454
Внаслідок агресивної скупки курс швейцарського франка вперше цього року опустився нижче за паритет до долара США. На світовому валютному ринку за $1 давали всього 0,9957 франка, що на 1,2% вище за закриття понеділка. Так високо курс франка не піднімався з 4 грудня 2009 року. Курс франка на довгий час перевищував курс долара всього двічі: у березні 2008-го і в листопаді-грудні 2009 року. В цей час максимальний курс франка був зафіксований в березні 2008 року - 0,9674 франка за $1.
Відносно євро курс швейцарського франка виріс на 0,84%, до 1,287 франка. Стрімке зміцнення франка почалося в червні, відразу після припинення Банком Швейцарії проведення інтервенцій на валютному ринку проти власної валюти.
"Більше року ЦБ Швейцарії приймав участь в торгах на валютному ринку, обмежуючи зростання національної валюти", - зазначає начальник конверсійних операцій на міжнародних ринках Промзв'язкубанка Андрій Скабелін. Ще в березні 2009 року наглядова рада Банку Швейцарії, стурбована перспективами економічного зростання країни, прийняла рішення обмежити зміцнення своєї валюти, оскільки це негативно впливає на експорт. Проте до літа 2010 року потреба в інтервенціях зменшилась сама собою, оскільки курс долара наблизився до рівня 1,18 франка.
На хвилі зміцнення франка Банк Швейцарії не квапиться з інтервенціями. "Інвестори традиційно купують франки в неспокійні часи, тим більше зараз, коли швейцарська економіка стійка, стабільна і має постійний профіцит торговельного балансу і рахунку поточних операцій", - зазначає партнер UFG Wealth Management Оксана Кучура. ВВП Швейцарії в II кварталі виріс на 0,9%, що в річному обчисленні склало 3,4%. Профіцит бюджету на цей рік очікується на рівні 1% від ВВП, торговельного балансу - 9,5% ВВП. При цьому слабкі дані про стан економіки США примушують замислитись про перспективи її відновлення. В понеділок аналітики Bank of America-Merrill Lynch знизили прогноз зростання ВВП США в 2010 році на 0,1 в. п., до 2,6%, і в 2011 році - на 0,5 в. п., до 1,8%.
За прогнозом професора економіки нью-йоркського університету Нуріеля Рубіні, зробленим на початку вересня агентству Bloomberg, "якщо світова економіка знов скотиться в рецесію, при зростанні неприйняття ризику, долар США, франк і єна мають більший потенціал зростання, ніж золото. Поки інвестори від золота не відмовляються, але в інші захисні інструменти - казначейські облігації США і єну - вкладення збільшують. Під час вчорашніх торгів прибутковість п'ятирічних американських облігацій опустилася на 0,07 в. п., до 1,45% річних, впритул наблизившись до історичного мінімуму, встановленого в грудні 2008 року. Курс єни вчора виріс на 0,85%, до 82,97 єни/$, максимуму з березня 1995 року.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас