"Ъ": НБУ зобов'язав банки розкрити структуру доходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": НБУ зобов'язав банки розкрити структуру доходів

Казна та Політика
815
Нацбанк зобов'язав банки до 20 вересня надати йому інформацію про обсяги і структуру комісійних доходів. "З метою виконання функцій нагляду просимо надати інформацію про структуру і обсяги комісійних доходів, отриманих банком за станом на 1 вересня", - говориться у телеграмі НБУ від 14 вересня.
Комісійні доходи мають бути розподілені по видах операцій, залежно від фінансового інструменту. Наприклад, з операцій кредитування, з цінних паперів, на валютному ринку і ринку банківських металів. Необхідно також надати НБУ дані про комісійні доходи від позабалансових операцій і довірчого управління. Законодавством не обмежується розмір комісій, що встановлюються банками індивідуально.
У центробанку говорять, що деталізувати інформацію про комісії необхідно в рамках інвентаризації валютного і кредитного ринків. "Це не єдиний документ, який розроблявся для гармонізації ринку і поліпшення банківського законодавства з використанням світового досвіду", - заявив директор департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергій Круглик. За даними НБУ, комісійні доходи банків на 1 липня склали 6,95 млрд грн. (найбільші у Приватбанку - 1,44 млрд грн.), на 1 серпня - 8,2 млрд грн.
Експерти вважають, що дані необхідні НБУ для виявлення сумнівних операцій. "Нацбанк хоче побачити, які банки більше заробляють на комісіях. Це стосується боротьби з відмиванням брудних грошей, наприклад, при переведенні у готівку коштів. Крім того, можна буде ранжувати банки, вивести питому вагу комісійних доходів і витрат, дізнатись, наскільки банки конкурентні", - говорить голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. "Інформація про структуру комісійних доходів дає практично повну картину про специфіку роботи банку і його конкурентні переваги на ринку. Вона може бути використана як для вивчення тенденцій на ринку банківських послуг, так і для вужчих цілей - наприклад, для моніторингу сумнівних операцій окремих банків", - говорить аналітик ДІК BG Capital Віталій Ваврищук.
Серед іншого НБУ може скористатися отриманими даними, аби дізнатись про реальні розміри комісій банків. "Нацбанк шукає частину доходів, яка повинна амортизуватися. Можливо, він хоче побачити, з чого складаються комісії, аби розрахувати реальну ставку із кредитів", - вважає директор департаменту маркетингу роздрібного бізнесу ВіЕйБі Банку Антон Шаперенков. Після цього Нацбанк може узяти комісійні доходи банків під свій контроль.
"НБУ хоче відстежувати їх, аби не було прихованих комісій, що впливають на ставки з кредитів та депозитів, - говорить голова правління Індустріалбанка Леонід Гребінський.- Можна обмежувати комісії, але такі заходи не приносять плодів, оскільки кожен банк знайде спосіб обійти обмеження регулятора".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас