Експерти оцінюють вартість операції з входження "Стиролу" до складу Ostchem Group в 500-600 млн дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти оцінюють вартість операції з входження "Стиролу" до складу Ostchem Group в 500-600 млн дол.

Фондовий ринок
351
Експерти оцінюють вартість операції з входження хімічного концерну "Стирол" (Горлівка, Донецька область) до складу Ostchem Group в 500-600 млн. доларів.
"Вартість операції з придбання Group DF горлівського "Стиролу", на мою думку, склала не більше 600 млн. доларів. На велику ціну навряд чи б погодився покупець, а на значно меншу - продавець", - відзначив начальник аналітичного відділу BG Capital Володимир Нестеренко.
При цьому він підкреслив, що фондовий ринок значною мірою відіграв інформацію про дану операцію ще влітку, коли її можливість активно обговорювалася в ЗМІ, а потенціал подальшого зростання акцій "Стиролу" залежить від результатів звітності підприємства за підсумками 2 півріччя, яка може показати, чи зможе входження в Ostchem Group привести до зростання рентабельності підприємства.
На думку провідного аналітика інвестиційної групи "Сократ" Олександра Картавих, вартість підприємства могла складати 500-550 млн. доларів.
"Це майже у півтора рази більше від прогнозної виручки компанії в 2010 році. При цьому така вартість передбачає оцінку потенційного прибутку "Стиролу" на 50% вище, ніж в 2008 році", - підкреслив аналітик.
У свою чергу начальник департаменту агропромислового комплексу і хімічної промисловості Державного інформаційно-аналітичного центру "Держзовнішінформ" Дмитро Гордійчук відзначив, що операція була здійснена не за рахунок безпосередній грошових коштів, доступ до яких утруднений унаслідок дефіциту кредитних ресурсів, а за рахунок зобов'язань забезпечити підприємства належними постачаннями природного газу.
При цьому експерт підкреслив, що входження "Стиролу" в Ostchem Group значно поліпшить і виробничий і фінансовий стан підприємства.
"Компанія зможе забезпечити себе сировиною і завантажити потужності виключно для постачань продукції на експортні ринки", - підкреслив Гордійчук.
На його думку, Group DF зацікавлена в отриманні контролю над всією азотною галуззю України, що дозволить отримати значні синергетичні переваги, а теперішні власники навряд чи упиратимуться продажу контролю над своїми підприємствами при збереженні певної частки в цьому бізнесі.
У свою чергу Нестеренко відзначив, що найпривабливішим підприємством для Group DF, якщо вона захоче продовжити придбання азотних активів в Україні є Одеський припортовий завод, а потім - черкаський "Азот" і ДніпрАзот" (Дніпропетровська область).
Як повідомляло агентство, Group DF заявила про входження "Стиролу" до складу Ostchem Group, яка управляється холдинговою компанією Ostchem Holding AG (Відень, Австрія) і контролюється Group DF
В 2006 році співвласник компанії "РосУкрЕнерго" Дмитро Фірташ заснував холдингову компанію Group DF (Австрія), консолідувавши в ній свої активи в енергетичній, будівельній і хімічній галузях, при цьому хімпідприємства об’єднані в Ostchem Group.
Таким чином, серед виробників азотних добрив компанія контролює 4 підприємства - компанію "Рівнеазот" (Рівненськая область), концерн "Стирол", компанію "Таджиказот" (Таджикистан) і компанію "Нітроферт" (Естонія).
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас