Криза скоротила доходи торговців зброєю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза скоротила доходи торговців зброєю

Казна та Політика
223
Згідно з даними аналітиків Конгресу США, загальна вартість всіх проданих озброєнь і послуг, пов'язаних з обороною, склала в 2009 р. $57,5 млрд., що на 8,5% менше від торішнього показника. США продали озброєння на суму $22,6 млрд., що складає 39% від загального обсягу продажів в світі. Для порівняння, продажі американській продукції на ринку зброї в 2007 р. склали $25,7 млрд., а в 2008 р. зросли до $38,1 млрд.
США зберегли світове лідерство за обсягом продажів зброї. Друге місце в 2009 р. традиційно дісталося Росії, яка заробила $10,4 млрд. На третьому місці розташувалася Франція з обсягом продажів в $7,4 млрд. До списку крупних постачальників озброєнь також увійшли Німеччина, Італія, Китай і Великобританія.
Початок кризи підштовхнув багато держав до швидкого переозброєння. І в 2008 р. виробникам зброї вдалося продати на міжнародному ринку значно більший обсяг озброєнь. Проте в 2009 р. продовжити таку агресивну скупку нової зброї багато держав не змогли собі дозволити. Експерти Конгресу США пояснюють таку динаміку економічною нестабільністю і невпевненістю найбільших імпортерів зброї в стійкості свого фінансового становища. Через різке скорочення прибутків від експорту нафти багато держав Азії і Близького Сходу, які вже протягом декількох десятиліть є активними покупцями на ринку озброєнь, були змушені скоротити закупівлі.
На відміну від минулих років, в минулому році найактивніше нову зброю купував не Близький Схід, а Латинська Америка. Найбільшим імпортером зброї серед країн, що розвиваються, за підсумками 2009 р. виявилася Бразилія, яка уклала контракти на $7,2 млрд. З невеликим відривом друге місце зайняла Венесуела ($6,4 млрд.). Саудівська Аравія придбала зброї лише на $4,3 млрд. Арсенали новітніх озброєнь в 2009 р. активно поповнювали Тайвань, ОАЕ, Ірак, Єгипет, В'єтнам, Індія і Кувейт.
Раніше Стокгольмський інститут дослідження проблем світу (SIPRI) представив дані, згідно яким провідними світовими виробниками озброєнь з 2005 р. по 2009 р. стали США і Росія. США удалося обійти Росію і стати найбільшим в світі постачальником озброєнь. У період з 2005 р. по 2009 р. на американську зброю припадало 30% всіх продажів. Вартість військового експорту США перевищила $7 млрд. На регіон Азії і Океанії припадає 39% експорту зброї із США, на країни Близького Сходу - 36%, на Європу - 18%.
Росія по виробництву зброї опустилася на друге місце. Частка російської зброї на світовому ринку з 2005 р. по 2009 р. склала 23% від всіх світових продажів. Далі з великим відставанням в п'ятірці експортерів озброєнь розмістилися Німеччина (11%), Франція (8%) і Великобританія (4%). Четверте місце Франції сповна могло дістатися Великобританії: продаж 72 літаків Eurofighter Typhoon Саудівській Аравії відбувся трохи пізніше, ніж SIPRI закінчив збір даних. Експорт зброї з Німеччини за останні п'ять років збільшився в два рази за рахунок постачань бронетехніки.
Падіння попиту на зброю в 2009 р. змусило деяких крупних його виробників перебудовувати власну структуру. Унаслідок скорочень чисельності Королівських ВПС британська BAE Systems (світовий лідер за вартістю озброєнь, проданих в 2008 р.) планує звільнити близько 740 співробітників. Компанія має намір продати свої активи в США, аби придбати компанії в ключових областях свого бізнесу. Зокрема, йдеться про підрозділ Platform Solutions, що виробляє авіоніку для військових літаків. Подібні плани виношує і інший крупний представник сектора - американський виробник військової авіації Lockheed Martin. Ще в 2009 р. Lockheed Martin оголосила про скорочення 10 тис. своїх співробітників. Цей процес торкнеться не лише рядових службовців - компанію добровільно покинуть щонайменше 600 керівників.
Не виключено, що в найближчому майбутньому США компенсують прибутки, не отримані в 2009 р. В даний час США планують укласти з Саудівською Аравією крупний контракт на постачання озброєнь, причому загальна сума постачань американської військової техніки складе $60 млрд. Після підписання угоди з врахуванням постачання бойових вертольотів Black Hawk і Apache на $30 млрд. дана операція стане найбільшим продажем американської військової техніки за кордон за всю історію країни.
Раніше США і Саудівська Аравія домовилися про постачання 84 винищувачів типу F-15. Завершальна фаза операції передбачає модернізацію американських зенітно-ракетних комплексів Patriot, що перебувають на озброєнні королівства. Очікується, що заплановані постачання американського озброєння в Ер-Ріяд будуть розбиті на чотири етапи протягом подальших 10 років.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас