Олігархам України загрожує втрата впливу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олігархам України загрожує втрата впливу

Казна та Політика
4465
Якщо на минулих президентських виборах українські олігархи, як правило, підтримували Віктора Януковича, то тепер вони, боячись втратити вплив, втягнуті у важкі міжусобні війни, вважають незалежні експерти.
На президентських виборах взимку 2008 року багато українських олігархів об'єднали зусилля, прагнучи забезпечити перемогу Віктору Януковичу - таку думку висловили в бесіді з кореспондентом Deutsche Welle українські експерти. Янукович, на їхню думку, в очах впливових підприємців - більш керований і передбачений політик, ніж його головний опонент, тодішній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Проте сьогодні, упевнені оглядачі, прийшов час самим олігархам побоюватися посилення президентської влади, а також зростаючого впливу нових фігур в рейтингу найбагатших людей країни.
Вибори зручного режиму
Об'єднавши зусилля на президентських виборах для підтримки Януковича, український крупний бізнес зробив вирішальний вклад в його обрання, вважає директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко. За його словами, пік олігархічного управління Україною припав не на "царювання Кучми, який їх породив, і не на царювання Ющенка, який ними взагалі не управляв", а на той період, коли олігархи виграли президентську кампанію.
Політолог Дмитро Видрін, який частково поділяє цей висновок, вважає не дуже правильним використання терміну "олігарх" по відношенню до представників крупного українського бізнесу. Нинішні багаті люди на Україні "вчасно вгадали ті теми, які стали топовими в бізнесі, вчасно взяли ті заводи, які перетворювалися на потерть і не коштували в 1990-і роки нічого". Вкладення ж в них грошей, сил і інтелекту, на думку Видріна, дозволило крупним підприємцям створити системний бізнес. І більшість з них створювали свій системний бізнес, будучи в опозиції, упевнений експерт.
З цією думкою не погодився директор міжнародного інституту демократій Сергій Таран. Він дотримується думки, що олігархами є всі ті, хто отримує надприбуток унаслідок створення монополій на ринку, а також унаслідок особливих - тіньових і корупційних відносин з владою. "І це стосується як тих олігархів, які фінансують владу, так і тих, які фінансують опозицію", - вважає Таран.
Тяготи одержувачів надприбутків
Ще одним предметом дискусій залишається оцінка вибору, який багато олігархів України зробили на виборах. Видрін вважає, що ні Ющенку, ні Тимошенко не вдалося налагодити "системних відносин" з крупним капіталом. Чи то це збіглося з кризою, чи то "сама Тимошенко була кризою для крупного капіталу", але вартість активів деяких крупних корпорацій за час її правління, за словами Видріна, знизилася в два-три рази.
На відміну від Видріна, Сергій Таран не вважає, що крупний бізнес зазнав якихось втрат за часів правління Ющенка. Він сказав, що якщо розглянути будь-який список найбагатших людей України, складений іноземними або вітчизняними експертами, буде очевидним, що статки цих людей завжди зростали і ніколи не скорочувалися. "Сукупні статки ста найбагатших людей на Україні перевищують український бюджет у декілька разів", - сказав Таран.
Війни за вплив
Проте експерт упевнений, що сьогодні олігархи опинилися в незрозумілій ситуації. З одного боку, у них є людина, яку вони тривалий час підтримували і яка, здавалося б, має бути для них більш прогнозованою. З іншого боку, вони мають справу з людиною, яка проголосила курс на тотальну консолідацію, якщо не узурпацію влади. "А така людина перш за все зацікавлена в тому, щоб олігархи не впливали на його рішення", - упевнений Таран.
Як приклад цієї тенденції експерти наводять нібито сильне охолодження стосунків найбагатшої людини країни, донецького бізнесмена Рината Ахметова і Віктора Януковича. На противагу їм, стверджує Віктор Небоженко, помітно посилився вплив новоспеченого олігарха Дмитра Фірташа, якого багато ЗМІ називають одним із співвласників компанії "Росукренерго".
Нувориші проти олігархів
Посилення Фірташа, вважає політолог, обумовлено чеканнями розділення 5 мільярдів доларів у рахунок відшкодування Україною за рішенням Стокгольмського арбітражу раніше конфіскованих в "Росукренерго" більше 11 мільярдів кубометрів газу. Учасниками цього розділення Небоженко називає, перш за все, акціонерів компанії. Серед них російський концерн "Газпром", якому належать 50 відсотків акцій "і ще декілька приватних осіб з числа громадян України і Росії".
Не менш гучною Небоженко назвав і історію з главою Служби безпеки України Валерієм Хорошковським, якого експерти називають не інакше як медіа-магнатом, бо він нібито володіє групою телекомпаній "Інтер". Податкова інспекція і СБУ, на думку експерта, - єдині силові структури, "здатні присікти гнів будь-якого державного органу: починаючи з президентської адміністрації і закінчуючи "Нафтогазом України".
Заразний приклад
Боротьба за вплив між новими і старими олігархами може припинитися у зв'язку з тим, що нестримно набирає владу президент Янукович, вважає Сергій Таран. Можливе визнання Конституційним судом нелегітимності конституційної реформи 2004 року, що істотно урізала президентську владу, на думку політолога, розв'яже Януковичу руки. І тоді, прогнозує експерт, президент поступить так само, як і його колишній російський колега Володимир Путін: показово покарає декількох олігархів, щоб останні не намагалися нав'язувати владі свої рішення.
Порятунок утопаючих
Таран вважає, що олігархи бояться двох речей: авторитарного президента, а також демократії і прозорих відносин влади і опозиції. Найкращою для них, на думку експерта, є деяка серединна ситуація, коли існує безвладдя. І на цьому безвладді і беззаконні вони можуть робити свої величезні статки, упевнений Таран.
Експерт не відкидає, що таємно фінансуючи опозицію, олігархи готують шлях до власного порятунку. Подібна тенденція, на думку політолога, може бути спробою грошових мішків завадити планам Януковича щодо посилення власної влади.
Олександр Савицький
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас