Криза: коли вже полегшає. і як заробляти більше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза: коли вже полегшає. і як заробляти більше

Казна та Політика
4755
Днями виповнюється два роки відтоді, як світ, зокрема й Україну, спіткала економічна криза. Відлік ведуть від банкрутства одного з провідних у світі інвестиційних банків Lehman Brothers. Відтоді головним питанням, що не давало спокою людям, було єдине - коли ж криза закінчиться.
Наприкінці минулого року, коли наша економіка почала подавати ознаки життя, експерти говорили, що нинішній рік буде все ще важким, але до його закінчення (або до початку 2011 року) народ таки відчує полегшення. Нині прогноз збувся частково.
З одного боку, економіка країни потроху піднімається. З іншого боку, це зростання відносно торішнього падіння. Перспективи подальшого зростання поки незрозумілі. З одного боку, в приватному секторі почало з'являтись більше вакансій і на великі зарплати. З іншого боку - в бюджетному секторі із зарплат застій, а галузі, які найбільш постраждали від кризи (наприклад, будівництво), піднімаються дуже повільно.
З одного боку, в країні запанувала політична стабільність, нова влада декларує радикальні реформи (у тому числі і зниження податків), що має за ідеєю залучити інвесторів. З іншого боку, уряд вже попередив, що ці самі радикальні реформи будуть "непопулярними". Тобто болісними для населення. Прем'єр Микола Азаров заявив, що реальне поліпшення життя настане через 2-3 роки.
Реформи
Логіка урядових реформаторів, яких благословив МВФ, зрозуміла. Потрібно зменшувати податки, щоб до країни пішли інвестиції. "Це потрібний курс, але віддача від нього буде не раніше ніж через 1-1,5 роки, до цього буде падіння надходжень до бюджету", - вважає економіст Віктор Лисицький. А отже весь цей час не можна буде збільшувати бюджетні витрати. У свою чергу це означає, що навряд чи зможуть швидко зрости зарплати бюджетникам і пенсії, зате ціни на газ і "комуналку" для населення зростати цілком можуть - адже у держави не буде коштів, щоб дотувати НАК "Нафтогаз України". Але в результаті ми отримаємо збалансований бюджет і низькі податки. Що і добре, і з часом (через обіцяні Азаровим 2-3 роки) призведе до зростання рівня життя населення.
Іншими словами, народу пропонується в ім'я майбутнього процвітання затягнути на кілька років паски. І з цим, напевно, легше було б погодитися, якби, звичайно, сама влада подавала приклад затягування поясів та економії. Але цього, на жаль, поки не видно. І в цьому буде головний ризик для реформаторів - суспільство може просто не прийняти їх реформи. Принаймні, уряд повинен хоч якось демонструвати, що йде боротьба з розкраданням бюджетних коштів (і не тільки чиновниками минулої влади).
Сталь
Однак, заради справедливості зазначимо: чекати, що можна обійтися без реформ і що на країну найближчим часом знову поллється золотий дощ від експорту сталі та припливу дешевих кредитів західних банків (які живили економічне зростання і споживання до кризи), - безглуздо. Так, другої хвилі світової кризи, можливо, і не буде. Але й бурхливого зростання розвинені країни не демонструють. А отже і ціни на нашу сталь та інший експорт не зростуть. Це добре видно по ситуації на ринку сталі. Зараз, за словами начальника департаменту "Держзовнішінформу" Володимира Піковського, на ринку металу з початку вересня - невелике зростання як попиту, так і вартості в порівнянні з літом, коли був спад.
"Але все це не в тих масштабах, як було раніше. Так, у грошовому обчисленні вартість експорту сталевого прокату в 2010 році вища, ніж у 2009 році, на 4 млрд доларів (було 10 млрд, стало 14), але це небагато (у 2008-у було приблизно вдвічі більше - авт.), - говорить Піковський. - Попит визначає пропозицію, а він невисокий, з цієї причини відновлення докризових обсягів може бути в 2013-2015 рр.. ".
Кредити
З тих самих причин (мляве зростання в країнах Заходу) навряд чи можна чекати і прориву з кредитування. На думку заступника голови правління банку "Фінанси та кредит" Сергія Борисова, обсяги кредитування істотно зростуть не раніше ніж через 2 роки. Крім того, і попиту на кредити особливо немає.
"Наші бізнес-клієнти зрозуміли, що, наприклад, побудувати в кредит п'ять АЗС, почекати півроку і продати їх втричі дорожче, розрахуватися з банком і залишитися з великим прибутком не вийде, і припинили брати у борг. Треба перебудовувати бізнес і мати прибуток 15-20%, як на Заході, там це нормально, а поки не виходить ", - вважає Борисов.
Правда, економіст Олександр Жолудь говорить, що державі під силу оживити як мінімум іпотечне кредитування - наприклад, компенсувати частину відсотків із кредиту і спростити порядок виділення землі - зараз це дуже складно, вимагає багато часу і хабарів чиновникам, а значить збільшує приблизно на третину вартість житла.
Коли чекати
Жолудь вважає, що життя українців вже поступово поліпшується, тому що в 2010 році зростають реальні зарплати. Вони будуть збільшуватися і в 2011 році, але приблизно вдвічі повільніше, ніж в 2005-2008 рр.. (5-7% проти 10-15%). Але період відновлення нашої економіки (і доходів населення) до докризового рівня триватиме до 2013 року - тоді з'явиться перша віддача від реформ, а світова економіка ввійде у смугу зростання.
Як більше заробляти, не зважаючи ні на що
Не зважаючи на те, що експерти обіцяють нам ще 2-3 важкі роки, це не означає, що все населення країни в цей час буде перебиватися з хліба на воду. Як завжди, в одних справи будуть йти краще, в інших гірше. Як пробитися до лав тих, у кого краще?
Директор відділу маркетингу і PR порталу www.НН.ua Тетяна Топчій стверджує: до 2012 року будуть затребувані будівельники всіх професій на Євро-2012, хоча ця робота більше цікава для жителів регіонів, а не киян, адже зарплата 4-6 тис . грн., а "пахати" доведеться чимало. Що стосується інших, то чудес не буває, вважає Топчій: той, хто хоче більше отримувати, працюючи за наймом, повинен не сидіти склавши руки, а працювати над собою, підвищувати кваліфікацію. Наприклад, працюючи у фінансах, варто отримати сертифікат про знання міжнародних бухгалтерських стандартів, вивчити англійську, щоб знайти роботу в іноземній компанії, там платять 6-7 тисячі гривень, це більше, ніж у наших.
Менеджер зі зв'язків з громадськістю порталу rabota.ua Ольга Климова також стверджує, що найбільше можна заробити в приватному бізнесі, але за умови, що людина згодна багато працювати. З найманих працівників усе більше затребувані ритейлори - фахівці з роздрібної торгівлі, які закуповують товари, керують торговими точками. Зарплата у таких людей також може доходити до 7-8 тис. грн. і більше.
Крім того, зараз банки також почали приймати звільнених раніше співробітників. Знову затребуваними виявилися бухгалтери, зараз це одна з найпотрібніших професій - зростання вакансій в 1,7 рази. Хоча зарплати у них тепер нижча на 15-20% проти докризових. Олександр Жолудь говорить, що почала розвиватися і роздрібна торгівля, особливо промтоварами: "Почали відкриватися невеликі магазини, а великі збільшили асортимент, значить набирають співробітників, але це одиничні випадки, а не масова тенденція".
Нарешті, досить непогано пережив кризу і аграрний бізнес. Зараз у світі і всередині країни йде зростання цін на продовольство - це дає додаткові можливості для зростання доходів всім, хто годується з аграрного сектора.
Влад Бережний, Ярослав Малюта, Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас