Майже 800 тис. українських чоловіків платять аліменти на дітей лише примусово — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Майже 800 тис. українських чоловіків платять аліменти на дітей лише примусово

Казна та Політика
515
Майже 800 000 українських чоловіків платять аліменти на утримання неповнолітньої дитини в примусовому порядку за рішенням судів. При цьому понад 10 тис. чоловіків в Україні не платять аліменти навіть примусово.
Про це розповів міністр юстиції Олександр Лавринович із посиланням на дані органів державної виконавчої служби Мін'юсту з початку 2010 року, повідомляє прес-служба Мін'юсту.
За його словами, протягом 2010 року на виконанні в органах державної виконавчої служби знаходилось 766 794 виконавчих документів про примусове стягнення аліментів (включаючи рішення іноземних судів).
Загалом, у порівнянні з 2009 роком, кількість виконавчих документів про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини зменшилася в Україні на 1,5 відсотка. Проте у кількох регіонах, зокрема у Волинській, Львівській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій, Вінницькій, Житомирській, Чернігівській, Одеській областях, а також в Криму і в Києві кількість рішень судів про примусове стягнення аліментів зросла з початку 2010 року на 1 - 4%.
Крім того, за словами міністра юстиції, понад 10 тис. випадків державні виконавці змушені були направити до правоохоронних органів для притягнення до кримінальної відповідальності 10 107 чоловіків, які не платять аліменти навіть в примусовому порядку.
Підставою для цього ставали ігнорування боржниками викликів і попереджень державних виконавців, нез'явлення за викликом без поважних причин, приховування отриманих прибутків, а також приховування, у разі працевлаштування, даних про наявність боргу зі сплати аліментів від адміністрації підприємства і тому подібне.
На сьогодні органи внутрішніх справ задовольнили 2 165 таких позовів.
Міністр юстиції нагадав, що в разі злісного ухилення від сплати встановлених рішенням суду аліментів, статтею 164 Кримінального кодексу України передбачений штраф від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян або громадські роботи на термін від вісімдесяти до ста двадцяти годин, або виправні роботи терміном до одного року, або обмеженням свободи терміном до двох років. Та сама дія, здійснена особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, карається громадськими роботами на термін від ста двадцяти до двохсот сорока годин або виправними роботами терміном до двох років, або обмеженням волі на термін від двох до трьох років.
Разом з тим, зазначив Міністр юстиції, на сьогодні залишається не розглянутим кожне третє подання державних виконавців про притягнення до кримінальної відповідальності за ухилення від сплати встановлених рішенням суду аліментів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас