"Ъ": Мінфін залучає в кредит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Мінфін залучає в кредит

Фондовий ринок
517
До кінця року Мінфін виставить на продаж більш ніж трирічну заборгованість підприємств перед державою із кредитів, отриману державою або під держгарантії (загальна сума - $1,78 млрд), і борги з бюджетних позик і фінансової допомоги на поворотній основі (243,02 млн грн.). Продаж прав вимог на відкритих аукціонах буде проведений вперше з 2006 року, за умови що Мінфін найближчим часом ухвалить документ, що регламентує продаж таких боргів.
В підготовленому Мінфіном проекті постанови Кабміну вказується, що кожне підприємство-боржник зможе оформити свою заборгованість векселями, які виставлятимуться на торги. Цей документ урядовий комітет з питань економічної політики розглянув 2 вересня, після чого він був відправлений на узгодження в Антимонопольний комітет і Держкомпідприємництва.
В прес-службі Мінфіну не змогли повідомити дату першого аукціону і кількість підприємств, борги яких планується продати (на 1 березня 2006 року в держави було 53 боржники з боргом в $1,38 млрд), але розповіли, що з боргів буде списана пеня, а максимально можливий дисконт складе 50% від номінальної вартості прав вимог. У 2006 році також вводився 50-відсотковий поріг, але з дисконтом в 45%.
Тоді протягом декількох місяців були продані борги на 46,73 млн грн. - 25,5% від загальної суми погашення заборгованості. Покупцями виступили ФК "Сократ" і ПУМБ . Отримати коментар в ПУМБ не вдалося. А провідний аналітик ІГА "Сократ" Станіслав Гаркавих заявив, що привабливість таких активів полягає в значному дисконті відносно номінальної вартості боргу, що при виплаті дає вищу прибутковість порівняно із класичними активами.
Експерти вважають, що Мінфіну недоцільно до кінця року продавати заборгованість. За словами аналітика ДІК Dragon Capital Ольги Слівінської, вся ліквідність ринку направлена на покупку ПДВ-облігацій і ОВДП, а наприкінці 2010-початку 2011 року на ринку очікуються муніципальні облігації.
"Банки, які є основними гравцями на внутрішньому борговому ринку, швидше за все, зацікавляться якісними боргами. Нерезиденти, які постраждали від дефолтів у 2008-2009 роках, також дивитимуться лише на якісних емітентів", - говорить Слівінська. "Враховуючи, що є ПДВ-облігації і ОВДП, які є ліквідним інструментом, банки не будуть зацікавлені в купівлі протермінованої заборгованості, яка погіршує якість їх активів", - погоджується аналітик ДІК "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач. Основними покупцями, на її думку, будуть колекторні компанії.
Директор КК "УкрБорг" Максим Бурячок вважає, що викуповувати борги колектори зможуть лише при спільному з інвестфондами фінансуванні проекту, оскільки не всі колекторні компанії мають в своєму розпорядженні необхідні кошти. Також колектори зможуть виступати в ролі агентів зі збору боргів, як це відбувається з кредитною заборгованістю фізосіб. Бурячок передбачає, що покупкою заборгованості можуть зацікавитися фінансово-промислові групи, аби в майбутньому чинити тиск на підприємства-боржники. Екс-директор департаменту держборгу Мінфіну Володимир Висоцький, який в 2006 році займався продажем заборгованості, вважає, що потенційними покупцями можуть стати боржники боржників, аби включити придбані борги в рахунок своїх зобов'язань.
Колектори зазначають, що запропонований максимальний дисконт в 50% не відповідає ринковому. Гендиректор КК "Європейське агентство із повернення боргів" Олександр Ільчук говорить, що виставлятися будуть, найбільш ймовірно, безнадійні борги, оскільки навряд чи держава продаватиме борги, з яких продовжуються розгляди і висока вірогідність стягнення.
"Дисконт можна визначити, якщо провести оцінку портфеля. Але коли банки намагалися продати заставні кредити і розраховували отримати дисконт не менше 75-80%, ми оцінили його в 95-97%, тому що там були борги терміном більше трьох років. Тут буде подібна картина", - упевнений Ільчук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас