Суд 11 жовтня розгляне позов Генпрокуратури про повернення ЗАлКу державі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд 11 жовтня розгляне позов Генпрокуратури про повернення ЗАлКу державі

Фондовий ринок
217
Генеральна прокуратура на користь Фонду держмайна України продовжує добиватися повернення в державну власність 68,01% акцій ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" (ЗАлК) за невиконання інвестиційних зобов'язань.
Чергове судове засідання за позовом Генпрокуратури, поданим ще в кінці 2009 року, Господарський суд Києва призначив на 11 жовтня.
Така дата вказана у визначенні суду від 1 вересня, оприлюдненому в Єдиному державному реєстрі судових рішень.
Згідно з ним, держава намагається повернути проданий в 2001 році в процесі приватизації російському ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест" контрольний пакет акцій ЗАлКу, потім в березні 2006 року перепроданий Velbay Holdings Limited (Кіпр), що входить до групи компаній "РусАл" (РФ). Як сказано в справі, представники Кабінету міністрів підтримують позовні вимоги Генпрокуратури.
В провину кіпрській компанії ставиться невиконання умови приватизації: рефінансування залученого в 1995 році і гарантованого державою кредиту на будівництво виробництва алюмінієвої фольги.
Присутній на суді представник ЗАлКу, в свою чергу, відкинув ці звинувачення. За його словами, вказане виробництво не увійшло до статутного капіталу підприємства, і на його базі в 2004 році Мінпромполітики створило держпідприємство "Завод алюмінієвої фольги".
У зв'язку з цим суд вирішив залучити до справи Мінпромполітики і створене ним держпідприємство.
Відповідач також вказав на раніше видані судові заборони погашати кредит, у зв'язку з чим суд повторно зажадав копії цих заборон.
Окрім того, ЗАлК просив припинити справу у зв'язку з ліквідацією "АвтоВАЗ-Інвесту", та суд вирішив розглянути це клопотання на пізнішій стадії судового процесу.
В рамках справи в квітні цього року пакет акцій ЗАлКу, що належить Velbay Holdings Limited і враховується в "ІНГ Банк Україна", був заарештований. Спроби "РусАлу" зняти арешт завершилися безрезультатно.
Як повідомлялося, держава раніше вже намагалася повернути 68,01% акцій ЗАлКу, звинувативши покупця в невиконанні інвестиційних зобов'язань. Зокрема, в 2008 році Генпрокуратура вже подавала аналогічний позов у зв'язку з непогашенням кредиту в сумі понад $75 млн.
Тоді "РусАл" заявив, що вважає себе доброчесним покупцем 68,01% акцій підприємства і не має стосунку до подій 2001 року, оскільки даний актив був переданий в "РусАл" в рамках операції з об'єднання в 2007 році.
ЗАлК - єдиний в Україні виробник первинного алюмінію. Його потужності дозволяють щороку випускати близько 100 тис. тонн первинного алюмінію. У 2004 році власником комбінату стала російська група СУАЛ, а в 2007-му підприємство перейшло під контроль групи компаній "РусАл", створеної в березні 2007 року шляхом злиття "РусАл", СУАЛ і глиноземних активів швейцарського трейдера Glencore.
Як повідомлялося, ЗАлК за підсумками 2009 року наростив чистий збиток на 36,7% - до 487,43 млн грн. Його чистий дохід впав на 57,8% - до 673,48 млн грн.
За даними компанії на кінець 2009 року, Velbay Holdings Limited належало 97,5458% її акцій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас