Машини стануть доступнішими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Машини стануть доступнішими

Казна та Політика
6709
Повний штиль на ринку автокредитування завершується. Позики на придбання машин видають вже близько трьох десятків банків. І до кінця року до них можуть приєднатися ще п'ять-шість фінустанов. Відроджена конкуренція сприятиме подальшій лібералізації умов видачі кредитів і зниженню їх вартості
За підрахунками фінансистів, у порівнянні з минулим роком кількість нових автокредитів вже збільшилась у середньому на 35-40%. Причому автокредити склали близько 75% всіх нових позик. Хоча в порівнянні з докризовим періодом рекорди фінансистів, як і раніше, виглядають дуже блідо. До кінця 2010 року в Україні буде продано близько 140-150 тис. нових автомобілів. Близько 12% з них - в кредит. У порівнянні з 2009 роком кількість машин, проданих за допомогою банківських кредитів, збільшиться більш ніж у два рази. Але якщо до кризи на місяць продавалось 30 тис. авто в кредит, то тепер - лише 1,5 тис.
За статистикою фінансистів, українці вважають за краще брати позики на максимальні терміни - до семи років. Однак більшість клієнтів виплачують кредит достроково, тому фактичний строк автопозик становить 3-3,5 роки. Середня сума кредиту коливається в діапазоні від 80 до 10 тис. грн., Але цей показник поступово зростає. "Найбільшим попитом зараз користуються недорогі машини: авто вартістю 6,5-10 тис. євро сьогодні складають 26% всіх автопродажів. Однак частка машин середнього та високого цінового діапазону в загальному обсязі реалізації зростає, і ця тенденція збережеться найближчим часом", - розповів "k:" голова правління ПАТ "Банк Форум" Ярослав Колесник.
Одна з причин, яка все ще заважає поставити видачу автопозик на потік, - відсутність у банків "довгих" гривневих ресурсів, а також чинна заборона на видачу кредитів у ВКВ, яка заважає знизити ціни на кредити. Ще один камінь спотикання - досить жорсткі умови, які банки висувають до клієнтів. "Нас цікавить тільки позичальник з прозорими і стабільними доходами. Велике значення також має фінансовий стан і політика підприємств, на яких працюють позичальники, що враховується при прорахунку ризиків", - підкреслює заступник голови АТ "Ерсте Банк" Світлана Черкай. У розрахунок також береться наявність у клієнта кредитів в інших банках, а також його кредитна історія.
Правда, деякі банки вже готові пом'якшувати свої вимоги до клієнтів, йдучи на поступки з низки досить важливих пунктів. Один з них - надання позичальником довідки про офіційні доходи (на цій умові з настанням кризи жорстко наполягали всі кредитори). "Згідно з умовами нашої програми автокредитування, при сплаті 50% вартості автомобіля підтвердження офіційних доходів не потрібно", - розповів директор департаменту маркетингу роздрібного бізнесу VAB Банку Антон Шаперенков.
Попутно фінансисти пом'якшують умови видачі позик. Так, на ринку значно збільшилася кількість пропозицій з низькими авансами. Кілька банків уже знизили мінімальну планку за авансовим внеском до 20-25% вартості авто, тоді як на початку року вона перебувала на рівні 30-40%. Максимальний термін кредитування в цьому році збільшився із п'яти до семи років.
Одним з найбільш дієвих важелів, що дозволили банкам активізувати роботу в сегменті автокредитування, - відчутне зниження цін на позики. "На початку року при невеликій кількості банків, що видавали автокредити, відсоткові ставки з них у гривні перебували на рівні 28-30% при мінімальному авансовому платежі близько 40-50% вартості автомобіля і середньому терміні кредитування до п'яти років.
Сьогодні початковий внесок опустився до 20%, а ефективна процентна ставка - до 22-26% ", - розповідає Антон Шаперенков. Як правило, цей показник вже включає одноразову комісію за видачу кредиту, яка в різних банках становить від 1,5 до 4% від суми кредиту. Хоча деякі фінустанови продовжують активно використовувати і щомісячні комісії. Зазвичай вони нараховуються на початкову суму кредиту, а не на суму фактичної заборгованості, що значно збільшує вартість позики.
За прогнозами фінансистів, до кінця року відсоткові ставки з автокредитів можуть впасти ще на 1-2%. "Причини можуть бути різними: починаючи від збільшення кількості нових гравців на ринку, конкуренції, закінчуючи зниженням ставок із депозитів. Це, відповідно, вплине на ринок кредитів і призведе до зниження ставок", - прогнозує заступник директора департаменту продажів через альтернативні канали та партнерів ПАТ "Індекс-Банк" Роман Бунич.
Тетяна Очімовська
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас