Мінфін просить знижку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін просить знижку

Казна та Політика
476
На останніх первинних аукціонах із розміщення облігацій внутрішньої державної позики Мінфін знизив ставку розміщення найкоротших тримісячних облігацій на 0,25 в.п. - до 6,75% річних. Разом з випуском ПДВ-облігацій це призвело до падіння обсягів продажів. Як повідомив Мінфін, минулого тижня на аукціонах було притягнене 452,7 млн. грн., що в 2,3 рази менше, ніж тижнем раніше.
Максимальна прибутковість 7,5-місячних ОВДП була встановлена на рівні 9,5% річних, трирічних цільових - 12% річних. Покупці просили із тримісячних облігацій до 8% річних, 7,5-місячних - до 11% річних
Оскільки побажання інвесторів не співпадали зі ставкою, встановленою Мінфіном, обсяг продажу тримісячних ОВДП 7 вересня склав лише 127,33 млн. грн., 7,5-місячних, - 108,66 млн. грн., трирічних цільових, - 196,76 млн. грн. До продажу пропонувалися також півторарічні облігації, на покупку яких була подана одна заявка на 30 млн. грн. під 11,75% річних, проте Мінфін відкинув її. Всього Мінфін задовольнив сім з 26 заявок, тоді як тиждень тому - 13 з 22. Загальна сума заявок на аукціонах (за номіналом) зросла в порівнянні з аукціонами тижневої давності на 28,1% - до 1,64 млрд. грн.
Експерти зазначають, що уряд знижує прибутковість своїх цінних паперів аби вказати ринку нову планку прибутковості ОВДП. "Основною стратегією Мінфіну на найближчі місяці може стати зниження вартості залучення боргу", - вважає начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Bank (Україна) Олександр Печерицин.
За оцінками аналітика, Мінфін вже практично виконав річний план із внутрішніх запозичень. Крім того, ресурси на покриття дефіциту бюджету в другому півріччі можуть йти з інших джерел, наприклад, кредитів МВФ і державних єврооблігацій "Таким чином, у Мінфіну є можливість продемонструвати ринку своє середньострокове бачення прибутковості ОВДП", - сказав Печерицин.
Ще одним чинником зниження продажів і попиту на папери внутрішньої позики на первинному ринку за останні два тижні став випуск ПДВ-облігацій. "Але у міру появи на вторинному ринку значнішого (ніж зараз) обсягу ПДВ-облігацій, не виключено, що прибутковість ОВДП на вторинному ринку може підвищитися, ближче до поточної прибутковості ПДВ-облігацій", - прогнозує Олександр Печерицин.
Аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Микита Михайличенко, навпаки, чекає, що уряд продовжить виходити на ринок ОВДП до кінця року. "Як мінімум, Мінфіну треба рефінансувати 7,2 млрд. грн. ОВДП, які належить погасити до кінця поточного року.
Також додаткові кошти притягуватимуться для фінансування дефіциту бюджету", - пояснює аналітик. Він зазначає, що індикативні прибутковості на вторинному ринку зараз складають близько 9-10% для піврічних паперів і 11,5-12% для річних. "Прибутковість демонструватиме зростання, особливо в разі випуску додаткових ПДВ-облігацій. А в середньостроковій перспективі прискорення інфляції також може призвести до підвищення прибутковості", - вважає Михайличенко.
За станом на кінець серпня близько двох третин ОВДП (62%) знаходилися в портфелі НБУ, 31% - у власності українських банків. На частку нерезидентів припадало лише 3,9% ОВДП, що знаходяться в обігу. Виконавчий директор КУА "Бонум Груп" Олександр Спасиченко зазначив, що обслуговування боргу з ОВДП в 2010-2011 рр. обійдеться уряду в 10 млрд. грн. "Погашення номіналу облігацій зажадає 8,4 млрд. грн. в поточному році, більше 14 млрд. грн..- у наступному і більше 13 млрд. грн. в 2012 г.", - сказав Спасиченко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас