Ломбарди проведуть сувору звітність всіх кредитних договорів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ломбарди проведуть сувору звітність всіх кредитних договорів

Казна та Політика
527
Ломбарди можуть стати першими фінансовими небанківськими установами, які зобов'яжуть використовувати бланки суворої звітності. В п'ятницю Держфінпослуг оприлюднила текст проекту розпорядження "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів", згідно з яким ломбарди повинні будуть здійснювати реєстрацію і вести облік договорів про надання фінансових кредитів і договорів застави лише на бланках строгої звітності. Зразок бланка розробить регулятор (у ньому будуть вказані облікова серія і номер).
Затверджене розпорядженням Держфінпослуг №3981/2005 "Положення про надання фінансових послуг ломбардами" дозволяє їм проводити облік операцій в електронному вигляді. "Відсутність конкретніших технічних вимог до програмного забезпечення робить неможливим ефективний нагляд над проведеними операціями і укладеними договорами з надання фінпослуг і створює умови, за яких окремі договори можуть бути не враховані", - говориться у повідомленні комісії. Альтернативна пропозиція - затвердити жорсткі вимоги до облікової і реєструючої системи ломбардів - було відхилено через витратність для компаній. Вчора глава Держфінпослуг Василь Волга на дзвінки Ъ не відповідав.
Ні кредитні союзи, ні фінансові компанії не укладають договори на бланках суворої звітності, тому реальна мета документа - підвищити заробітки компанії, яка друкуватиме бланки, упевнені експерти. "Це просто додаткові витрати, які у результаті перейдуть на споживача", - говорить глава правління Волинської обласної асоціації кредитних союзів Ігор Лащук. Як повідомлялося, глава Держкомпідприємництва Михайло Бродський розкритикував розпорядження Держфінпослуг №390 від 29 квітня про створення ДП "Інформаційно-технічний центр", яке на платній основі надаватиме послуги страховикам, кредитним союзам, ломбардам, НПФ та іншим небанківським фінансовим установам. Пан Бродський запевняв, що цей центр створений для поліпшення матеріально-технічного стану Держфінпослуг, оскільки в сферу його діяльності входить розробка і продаж програмного забезпечення, бланків цінних паперів і документів суворої звітності: "Ці послуги можуть бути монополізовані або нав'язуватися".
За словами голови підкомітету з питань оподаткування ринку небанківських фінансових установ Верховної Ради Дмитра Святаша, ломбарди надають менший обсяг звітності порівняно з іншими кредитними установами. "Це нижчий рівень відповідальності, тому ініціатива доцільна", - вважає депутат, оцінюючи подорожчання послуг ломбардів через необхідність купівлі бланків максимум на 10 грн. Це торкнеться всіх 405 ломбардів (дані Госфінуслуг на 30 червня), які лише за I півріччі видали 2,26 млн кредитів і заробляють на них в середньому майже 200% річних. За 2009 рік ломбарди видали 6,76 млн кредитів.
Співробітник "Миколаївського міського ломбарду", який побажав залишитися неназваним, вчора повідомив Ъ, що відстежити підвищення цін буде неможливо, оскільки всі установи встановлюють різні відсоткові ставки і включатимуть у вартість кредиту витрати на покупку бланків. Виходячи з даних Держфінпослуг, середня ставка з ринку складає 0,5% на день, а, наприклад, київські ломбарди беруть від 0,2% до 1,5% на день.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас