Гривня у тумані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня у тумані

Валюта
3028
9 вересня в пресі з'явилася інформація про те, що українські банкіри мають намір вимагати девальвації гривні. Днем раніше віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко та голова Національного банку України Володимир Стельмах запевняли українців, що девальвації не буде, національна валюта буде стабільною. Що ж буде із гривнею - чекає її стабільне існування чи падіння?
Банки вирішують все
9 вересня газета "Экономические известия" "порадувала" читачів. За інформацією видання, українські банкіри зацікавлені у девальвації національної валюти. Причиною цього є надходження депозитів у банківську систему. Після того, як оговтавшись після кризи, українці знову понесли гроші в банки, кількість депозитів почала збільшуватись. Однак кошти на відсотки, які банки повинні виплачувати вкладникам, взяти ніде. Банки не мали можливості направляти гроші на кредитування. Як результат - у вересні банки ще будуть врятовані ПДВ-облігаціями. А ось у жовтні, за інформацією видання, фінансове лобі спробує добитися легкої девальвації гривні, щоб перенаправити кошти вкладників на купівлю валюти.
За інформацією видання, приватні особи не лише повернули обсяг своїх заощаджень у банках до докризового рівня, але навіть перевищили поріг серпня 2008 року. У той же час, українським підприємствам не вистачає 5 мільярдів гривень для того, щоб повернути рівень своїх вкладів до показників восьми місяців 2008 року.
Це свідчить про те, що виробники поки ще не повернулися до докризових показників у той час як населення України, "розпещене" популістськими обіцянками двох попередніх урядів і соціальним курсом останнього накопичило істотні обсяги грошової маси. Це означає, що існує дисбаланс між виробничими здібностями країни і наявністю фінансів у її жителів. Як результат - 10 мільярдів "зайвих грошей" на рахунках банків. А без можливості вкладати залучені гроші в економіку, банкіри зазнають постійних втрат.
Експерти звинувачують в такій ситуації Нацбанк. Навіть якби вітчизняні банки і захотіли кредитувати виробництво, вони б не змогли цього зробити - не вистачило б готівкових коштів. Іноземні банки просто не можуть видавати кредити в Україні - в євро не вигідно, а переводити євро в гривню і видавати кредит під більш високий відсоток можливості немає - НБУ заблокував таку можливість нормативними актами. А легка девальвація вигідна не тільки банкам, але і НБУ, який таким чином хоч якось спробує уповільнити інфляційні процеси в країні завдяки скупці населенням валюти. Та й великому вітчизняному бізнесу, орієнтованому переважно на експорт, сильна гривня не дозволяє розвернутися на всю потужність ...
Крім того, настороженість у спостерігачів викликають кадрові перестановки в НБУ. Так, заступником Володимира Стельмаха нещодавно було призначено Сергій Арбузов. Його називають "банкіром сім'ї Януковичів" - таку роль, за повідомленнями деяких ЗМІ, він виконував, будучи головою "Українського Бізнесбанку" (колишній комерційний банк "Донеччина"). У банківському середовищі від Арбузова чекають перших дій і сигналів для того, щоб зрозуміти, чи вистачить йому кваліфікації для управління Нацбанком. З іншого боку, в 2004-у році в подібній ситуації опинився молодий Арсеній Яценюк - і зміг показати себе в НБУ з непоганого боку. До того ж серед позитивних сторін нового заступника голови Нацбанку спостерігачі відзначають важливі на цій посаді непоступливість і наполегливість.
Операція "Стабілізація"
Перед тим, як з'явилася інформація про можливу девальвацію національної валюти, віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко заспокоював українців, обіцяючи, що ніякої девальвації не буде. "Тенденції повинні бути якраз направлені на те, щоб гривня посилювалася, тому, що ми маємо, по-перше, валютні резерви, які постійно зростають, ми зараз маємо програму з Міжнародним валютним фондом ... Сьогодні підстав говорити про те, щоб гривня девальвувала, - ніяких ", - сказав Тігіпко 8 вересня. Того ж дня виступив і голова Національного банку України. Володимир Стельмах пообіцяв, що в цьому році гривня утримає позиції на рівні 8 гривень за 1 долар. "Різких коливань не буде тому, що ми будемо вирівнювати хвилі (за курсом)", - запевнив голова НБУ українців. "На початку року гривня була дещо міцнішою, ніж зараз, тому, за підсумками року ми вийдемо десь на 8, можливо, нижче 8 гривень (за 1 долар)", - сказав Стельмах. А днем пізніше стало відомо, що в державному бюджеті України на 2011 рік курс гривні очікується на рівні 7,95 гривень за 1 долар. Такі дані містяться в основних принципах проекту держбюджету-2011, який презентував міністр фінансів Федір Ярошенко на засіданні Ради регіонів.
Тим не менш, до наступного року ще не так близько, а експерти прогнозують стрибок цін цієї осені. Економічний експерт Центру Разумкова Василь Юрчишин вказує на те, що цього року сезонне здорожчання співпало із підвищенням тарифів на ЖКГ. Як результат - плюс 5-6% до рівня інфляції. "Таким чином, за попередніми прогнозами, до кінця 2010 року вона (інфляція) буде становити 13-15%", - говорить Юрчишин "Кримским известиям". На його думку, зростання цін чекає українців, але без шокових потрясінь. "Що стосується ручних механізмів утримання цін, то вони малоефективні через свою короткочасність. Краще постійно спостерігати за ринком, виявляючи найбільш ризиковані товари. При їх виявленні держава виступає з товарною інтервенцією на ринок", - відзначає Юрчишин. Подібний механізм уже відпрацьовується в ситуації з гречкою.
Разом з тим, не варто забувати і про такий традиційний чинник впливу на курс національної валюти як політика. Тим паче в країні на носі виборча кампанія з виборів до місцевих органів влади. Таким чином, найближче майбутнє гривні поки виглядає туманним: з одного боку, уряд і Нацбанк клятвено обіцяють не допустити курсових стрибків, з іншого - банки, експортно орієнтований бізнес і політична ситуація створюють передумови для негативних очікувань щодо долі національної валюти. Щоб підтвердити проголошений курс на економічну і фінансову стабільність, владі доведеться гарненько попрацювати.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас