Держфінпослуг навчить актуаріїв працювати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держфінпослуг навчить актуаріїв працювати

Фондовий ринок
445
Актуарне питання так і залишилося невирішеним. Незважаючи на заяви страховиків про необхідність створення національної системи сертифікації актуаріїв, віддавати її на відкуп професійному співтовариству в Держфінпослуг не хочуть.
Регулятор має намір сконцентрувати ці повноваження у своїх руках. Актуарне питання постало перед страховим ринком близько року тому. Виявилось, що з початку 2010 р. набирає чинності положення кваліфікаційних вимог, яке дозволяє виконувати актуарні розрахунки тарифу і підписувати щорічні звіти лайфових компаній лише фахівцям, котрі пройшли навчання за британською або американською екзаменаційною системою, або членам визнаних світових актуарних асоціацій. Таких в Україні виявилося менше десятка, інші актуарії втратили право працювати на ринку.
Відтоді в Держфінпослуг почали шукати вихід з ситуації. Було розроблено постанову, яка скасовує обов'язковий підпис актуарія під щорічним звітом компанії зі страхування життя (актуарій зобов'язаний підписати його, проаналізувавши, зокрема, якість і достатність страхових резервів). І хоча документ був прийнятий ще в березні, він досі не пройшов реєстрацію в Мін'юсті, а перебуває на повторному погодженні в Держкомпідприємництва.
Паралельно з цим була створена робоча група, яка займалася підготовкою нових кваліфікаційних вимог. Ці вимоги вирішили б проблеми "старих" і нових актуаріїв і заклали основи національної актуарної системи. Документ був розроблений Товариством актуаріїв України (ТАУ) і отримав схвалення на страховому ринку.
"Ми розробили документ, згідно з яким нарівні з проходженням навчання за британською і американською системою допускається і отримання сертифікату у будь-якого повного члена Міжнародної асоціації актуаріїв, наприклад, нашого ТАУ. Звичайно, зараз навіть наше суспільство не відповідає всім вимогам, які ми прописали в документі, але це заділ на майбутнє, на цій підставі можна будувати національну систему", - розповів Тарас Андрощук, глава комітету з заснування ТАУ. Крім того, документ пропонував вирішення проблеми актуаріїв, які отримали навчання в рамках програми TACIS.
Пропонується врахувати технічну частину іспитів і зобов'язати актуаріїв здати протягом декількох років професійні. Вводяться також тимчасові сертифікати на 1 рік для початкуючих актуаріїв, щоб задовольнити зростаючий попит страхового ринку.
Але в Держфінпослуг ідею сприйняли без ентузіазму. Мовляв, у Великобританії, де сертифікацією займалося професійне співтовариство, відмовилися від цієї ідеї і перевели контроль за актуаріями на державний рівень. "Комісія не хоче віддавати це питання на відкуп професіоналам. Можливо, є намір проводити навчання актуаріїв подібно до того навчального процесу, який ініційований серед аварійних комісарів. Держфінпослуг повинна пред'являти вимоги до актуаріїв і вони містяться в нормативних документах і кваліфікаційному мінімумі, який вони всі здають. Окрім цього, Держфінпослуг може застосовувати санкції. Але навчанням повинні займатися професіонали", - пояснила позицію страховиків Олена Машаро, віце-президент СК "Аска".
Важливим чинником в бажанні Держфінпослуг очолити навчальний процес може стати і нещодавнє створення держпідприємства "навчально-методологічний центр". Підприємство, судячи з заяв керівництва Держфінпослуг, має займатися підвищенням професійного рівня фахівців страхового ринку, зокрема андеррайтерів, аварійних комісарів, агентів і інших посередників.
Другою проблемою актуаріїв є неможливість отримати право навчання фахівців навіть через делегацію повноважень СРО. "СРО за законодавством - це об'єднання юридичних осіб, а актуарії - фізичні особи. Тож врегулювати це питання можна лише шляхом законодавчих змін", - пояснив Юрій Іванько, глава Товариства актуаріїв України.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас