До зими продукти сильно подорожчають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До зими продукти сильно подорожчають

Аграрний ринок
1289
Щоб знизити ціни зменшуватимуть кількість посередників і влаштовуватимуть ярмарки. До зими українців чекає серйозне підвищення цін на продукти першої необхідності, прогнозують експерти "Сегодня".
Продукти першої необхідності подорожчають набагато більше, ніж очікувана за вересень-грудень інфляція (7-9%), говорить економіст інвестиційної компанії Astrum Олексій Блінов: "Є об'єктивні причини, - перш за все, високі світові ціни на зерно. Через те, що його використовують як корм, подорожчають м'ясо, яйця і особливе молоко і молокопродукти - їх недостатньо".
Прогнози експерта вже підтверджуються: днями закупівельні ціни на молоко досягли небачених 4,5 грн. за літр, а в роздрібі літр "справжнього" (не порошкового) молока подорожчав з 6,5-7 грн. до 8. Аби зменшити зростання хоч би до рівня інфляції, уряд вже приймає заходи, причому, за словами прес-секретаря прем'єра Віталія Лук'яненка, заходи будуть ринковими, а не адміністративними: "Головне завдання Кабміну - забезпечити надлишок продуктів першої необхідності (за рахунок стимулювання свого виробника або імпорту), як тієї ж гречки, ажіотаж довкола якої затихнув, тому що її почало вистачати.
Друге - прибрати зайвих посередників між виробником і покупцем. Для цього у містах мільйонниках організовуємо оптові продуктові ринки, де будуть найбільш ходові товари, ціни на які регулює постанова Кабміну №1548 від 1996 року (на товари, вказані в графіці, торговельна націнка не може перевищувати 15%). У результаті ланцюжок скоротиться до мінімуму: виробник-оптовик-продавець-покупець. Третє - за необхідності робитимемо інтервенції продуктів з Держрезерву".
"Ідея не нова, але ефективна, втілювати її треба обов'язково, причому під контролем уряду. Один посередник піднімає ціну на 5-15% (крупи, цукор, масло), а по м'ясу навіть - до 30%. Правда, якщо ціни зростають об'єктивно, - наприклад, дороге зерно, яким годують худобу і птицю, - держрегулювання нічого не дасть", - говорить аналітик Олександр Жолудь
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас