Шахти продадуть або закриють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шахти продадуть або закриють

Енергетика
742
Щоб реанімувати і підготувати до продажу вугільні підприємства, які є у державній власності, необхідно як мінімум два роки і повномасштабне фінансування галузі. Іншого шляху, як тепер розуміє багато хто в галузі, вже нема.
Останніми роками держава щороку витрачає колосальні кошти на фінансування вугільної галузі, проте ситуація не покращується. "Шукати вихід з кризи за допомогою старих методів, які використовувалися впродовж 19 років - неефективно. Спостерігаючи за подіями в світі, можна сказати, що виживають вертикально інтегровані компанії", - вважає заступник голови Донецької облдержадміністрації Олександр Хохотва.
Все продавати
"Єдиний шлях реформування галузі - це роздержавлення всіх шахт. Перспективні підприємства мають бути приватизовані, решта - ліквідовані", - заявив заступник міністра вугільної промисловості України Юрій Чередниченко під час форуму "Mininng. Інновації у вуглевидобувній промисловості".
Нагадаємо, що за підсумками 2009 р. видобуток вугілля в Україні склав 72 303,1 тис. т, у тому числі 38 440,3 тис. т було видобуто підприємствами, які перебувають у підпорядкуванні в Міністерства вугільної промисловості. При цьому, за даними юридичної фірми "Астерс", загальна кількість державних шахт - 140, тоді як кількість приватних шахт значно менша - 20. Проте приватний сектор забезпечує близько 43% загального обсягу виробництва вугілля в Україні. Олександр Хохотва уточнив, що велика ефективність приватного власника - це один бік медалі, а другий полягає в тому, що в приватні руки потрапили кращі підприємства.
Влітку поточного року міністерство представило Програму реформування вугільної галузі на 2010-2014 рр., згідно з якою затверджено список найбільш перспективних об'єктів, який включає 63 шахти. Загальний запланований обсяг фінансування цих шахт складає 47,3 млрд. грн., в т.ч. 8,3 млрд. грн. в 2010 р.
Головна мета програми - зробити відібрані шахти рентабельними і, як наслідок, привабливими для приватного інвестора. Ці підприємства оцінювалися за показником промислових запасів вугілля. Але в найближчому майбутньому буде проведена масштабна робота, за підсумками якої будуть враховані ще шість-вісім параметрів для класифікації шахт.
Проте керівники держпідприємств кажуть, що поки немає розуміння конкретних кроків держави. Так, директор з виробництва ДП "Макіївугілля" Анатолій Давідковіцер відзначив, що ще рано робити висновки про ініціативи міністерства, підкресливши: ДП "Макіївугілля" - це цілісний майновий комплекс. І скоро ми оголосимо про свої плани з його розвитку".
Прихід інвесторів
Міністерство покладає великі надії на партнерство з приватними інвесторами. Так, в липні поточного року ВАТ "ДТЕК" першим уклало інвестиційний договір про партнерство з ДП "Свердловантрацит" і ДП "Ровенькиантрацит". За даними прес-служби компанії, основна частина фінансових коштів буде направлена на капітальне будівництво, очисне і прохідницьке обладнання, що дозволить підготувати до кінця 2010 р. більше 30 нових лав на обох держпідприємствах. Юрій Чередниченко не відкидає, що такі інвестори отримають пріоритет при приватизації держшахт. У ДТЕК повідомили, що у випадку якщо держава виставить ці вугільні об'єднання на приватизацію і умови будуть привабливими, ДТЕК візьме участь у конкурсі.
При цьому в міністерстві вважають, що державні шахти можуть бути цікаві не лише вітчизняним компаніям. "Ми чекаємо іноземні інвестиції, зокрема, російські та й з інших країн СНД. Поки я з упевненістю можу говорити лише про російські інвестиції", - відзначив Юрій Чередниченко. Але керівники держпідприємств не настільки оптимістичні. "До наших шахт сьогодні не проявляє інтересу жоден великий промисловий холдинг, ні вітчизняний, ні іноземний", - сказав один з галузевих топ-менеджерів на умовах анонімності. Серед причин слабкого інтересу до державних активів - низький рівень їх технічної оснащеності, висока собівартість видобутку вугілля, складні гірничо-геологічні умови.
"Минулий рік був дуже складним. Поточний теж проходить непросто, в першу чергу через те, що бюджет на 2010 р. був прийнятий лише в квітні. Цього року ми ще не купували нову техніку", - сказав генеральний директор ДП "ДУЕК" Сергій Лозовський. Він додав, що сподівається на стабілізацію ситуації в 2011 р., але це станеться лише в разі своєчасного затвердження бюджету на 2011 р. і стабільного фінансування галузі.
Для поліпшення показників роботи державних шахт потрібні не лише гроші, але і час. Адже ефективний видобуток вугілля на більшості підприємств можливий лише після початку експлуатації нових лав, для чого буде потрібно близько двох років. "Щоб вийти на повну потужність, потрібно чотири-п'ять років", - сказав Сергій Лозовський.
За підсумками реформування галузі ставиться завдання створити якомога більше підприємств, привабливих для приватного інвестора. Найімовірніше, спочатку запроваджуватимуться механізми державно-приватного партнерства (ДПП), а потім проводитиметься приватизація. "Я думаю, що форми співпраці з приватним бізнесом напевно будуть апробовуватися на пілотних проектах.
Тому що у вугільній промисловості є такі речі, де неможливо поки що обійтися без держави", - сказав голова Донецької обласної ради Андрій Шишацький, додавши, що потрібно докласти максимум зусиль, аби уникнути проблем, які виникли в Ростовській області (Росія) за підсумками подібних процесів. Там в результаті ліквідації збиткових шахт велика кількість людей залишилася без роботи.
В той же час представники міністерства вважають, що в результаті впровадження Програми удасться уникнути серйозних соціальних потрясінь, оскільки на багатьох шахтах, які визнані перспективними, на сьогодні є незакриті вакансії, які можуть бути заповнені шахтарями з підприємств, що ліквідуються.
Артем Ільїн
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас