Точка зору: В Україні необхідно ввести ліцензування діяльності з імпорту "секонд-хенду" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: В Україні необхідно ввести ліцензування діяльності з імпорту "секонд-хенду"

674
В Україні необхідно ввести ліцензування діяльності з імпорту товарів категорії "секонд-хенд". Таку думку висловив президент Всеукраїнського об'єднання обласних організацій роботодавців легкої промисловості Олександр Соколовський.
"Якби було введено ліцензування для тих операторів, які займаються даним видом діяльності, якби ліцензія коштувала грошей, то, звичайно, це ніяк не вплинуло б на кількість операторів, що займаються ввезенням, але вони стали б відповідальніше ставитися до того, що під виглядом "секонд-хенду" завозиться інший товар - регулярний або соковий", - сказав він.
На думку О.Соколовського, порушення санітарних норм також могло б стати підставою для позбавлення ліцензії. Крім того, він висловив сумнів щодо можливості введення заборони на ввезення в країну товарів "секонд-хенд".
Нагадаємо, із заявою про те, що заборона імпорту "секонд-хенду" передбачена в новому проекті Податкового кодексу, виступив глава Державного комітету з питань регуляторної політики і підприємництва Михайло Бродський.
За словами О.Соколовського, однією з основних проблем в імпорті "секонд-хенду" є заниження інвойсової вартості. "Для держави це реальні втрати", - відзначає він.
В той же час, народний депутат України Ксенія Ляпіна стверджує, що проблема не в обсягах "секонд-хенду", що ввозиться в країну, а в тому, що він ввозиться під виглядом іншого товару. Також вона вважає, що заборона імпорту "секонд-хенду" не врятує легку промисловість країни, оскільки основним його конкурентом є Південно-Східна Азія.
За словами К.Ляпіної, обсяги "секонд-хенду", що ввозиться до України, збільшуються через те, що доходи українців знижуються, унаслідок чого зростає попит на дешевий одяг.
Крім того, вона відзначає, що не можна заборонити імпорт "секонд-хенду" в Податковому кодексі, це некоректно. "Податковий кодекс включає виключно питання оподаткування, в ньому може йти мова про підвищення мит. Але одночасно необхідно брати до уваги те, що ми є членами СОТ, що спричиняє певні обмеження", - підкреслила К.Ляпіна.
Також О.Соколовський розповів, що обсяг торгівлі в Україні одягом "секонд-хенд", не рахуючи взуття і шкіряних виробів, становить приблизно 50 млрд. грн. на рік, при цьому близько 90% продажів перебувають в тіні, а майже всі підприємства, що займаються продажем "секонд-хенду", працюють за спрощеною системою оподаткування. Крім того, відзначає експерт, українським підприємцям не цікавий український "секонд-хенд", оскільки його необхідно оформляти офіційно, тоді як дешеві товари, наприклад, з Туреччини або Китаю можна імпортувати і реалізовувати за "сірими" схемами.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас