Мінздрав оголосив загальну диспансеризацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінздрав оголосив загальну диспансеризацію

Казна та Політика
7476
Міністерство охорони здоров'я вчора оприлюднило наказ про введення обов'язкового щорічного медичного огляду громадян. Таким чином в Мінздраві розраховують отримати повне уявлення про стан здоров'я населення. У міністерстві також відзначають, що диспансеризація може бути введена вже в 2011 році, і не виключають, що стосовно осіб, які пред'явили фальшиві довідки про її проходження, будуть застосовані санкції.
Втім, практикуючі лікарі відзначають, що в демократичному суспільстві буде складно зобов'язати громадян пройти обов'язковий медогляд. Наказ вступить в дію лише після реєстрації в Мін'юсті.
Оприлюднений вчора наказ про диспансеризацію населення є одним із заходів державної програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги до 2011 року, схваленої Верховною радою 22 січня.
Диспансеризація полягатиме в проходженні громадянами щорічного медичного огляду з проведенням лабораторного обстеження для своєчасного виявлення захворювань. Передбачається, що дільничний лікар плануватиме медогляди всіх громадян, які мешкають на території обслуговування поліклініки, і вести персоніфікований облік тих, хто пройшов диспансеризацію.
В рамках медогляду обов'язковими будуть вимірювання зросту, ваги, артеріального тиску, перевірка гостроти слуху і зору, аналіз крові і сечі, рентген грудної клітки, мамографія і ультразвукове обстеження простати для чоловіків. Результати досліджень записуватимуться в спеціальну анкету, розроблену Мінздравом. Зараз диспансеризацію або профогляд проходять діти в дошкільних установах, школярі, студенти, співробітники шкідливого виробництва, а також вагітні і чорнобильці.
Але в Мінздраві вважають, що часто вона проводиться формально - люди просто беруть довідки з штампами "Здоровий", не знаючи стану свого здоров'я.
Як повідомила заступник директора департаменту розвитку медичної допомоги Мінздраву Зоя Крушинська, за допомогою загальної диспансеризації відомство розраховує отримати реальну картину про стан здоров'я українців: "Медогляди проводитимуться серед всіх вікових груп. У областях планується створити виїзні бригади, які проводитимуть диспансеризацію жителів сіл". За словами Крушинської, зараз наказ проходить реєстрацію в Мін'юсті, після чого набере чинності. "За попередніми підрахунками всеукраїнська диспансеризація обійдеться приблизно в 6 млрд грн.
Після того, як ця цифра буде погоджена в Кабміні, почнеться реалізація програми", - додала Крушинська, відзначивши, що диспансеризацію населення можна чекати вже в 2011 році.
Нагадаємо, торік колишній міністр охорони здоров'я Василь Князевич пропонував ввести круті заходи для спонукання громадян до проходження медогляду і дотримання здорового способу життя: законодавчо обмежити можливості осіб, які не пройшли медогляд, в страхуванні, кредитуванні, при прийомі на роботу і навчання.
За словами заступника голови громадської ради при Мінздраві Андрія Гука, стимулювати населення проходити медогляди передбачається різними способами: "Наприклад, люди, котрі не пройшли диспансеризацію, не зможуть брати участь в програмі реімбурсації, розробленої Мінздравом. Ця програма передбачає часткову компенсацію коштів, витрачених на медикаменти вітчизняного виробництва, перелік яких буде встановлений міністерством". Гроші за медикаменти планується повертати або за місцем роботи, або у вигляді податкових пільг, а за фальшиві довідки будуть введені окремі санкції. "Якщо у пацієнта буде виявлено хронічне захворювання, не вказане в довідці про диспансеризацію, лікар і пацієнт нестимуть однакову відповідальність за підробку документів", - додав Гук.
Лікарі вважають плани Мінздраву нереальними. "В більшої частини населення немає трудових зобов'язань по проходженню медогляду, як це було в СРСР, - говорить завідувач відділенням анестезіології Київської міської клінічної лікарні №3, кандидат медичних наук Роман Федосюк.- У демократичній країні зобов'язати людей проходити диспансеризацію буде украй складно. Це можливо лише за допомогою впровадження інституту сімейного лікаря, який рекомендуватиме своїм пацієнтам пройти медогляд. Але в Україні інститут сімейного лікаря ще дуже слабо розвинений".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас