У Киргизії корупціонери зможуть уникнути покарання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Киргизії корупціонери зможуть уникнути покарання

Казна та Політика
289
Указ про амністію передбачає, що колишні високопоставлені чиновники, проти яких порушені кримінальні справи, повинні самі звернутися в правоохоронні або судові органи Киргизії із заявою про готовність відшкодувати збиток, заподіяний державі.
Тоді особи, підозрювані в посадових злочинах, зможуть розраховувати на звільнення від кримінального переслідування. При цьому розмір збитку визначатиме спеціально створена комісія. Її очолив завідувач відділом оборони, безпеки і правопорядку адміністрації президента Бусурманкул Табалдієв.
Виступаючи на прес-конференції, Табалдієв відзначив, що дана акція діятиме лише до 1 жовтня поточного року. Вона носитиме разовий характер. За його словами, людям дана можливість очистити свою совість, визнати свою провину перед державою і повернути країні те, що було накрадено.
"Ми реалісти і прекрасно розуміємо, що все накрадене вони не повернуть, але ми постараємося з них дещо затребувати, звичайно, в межах розумного. Якщо погодяться, то до них застосують указ про амністію, а якщо ні, то їм пряма дорога в місця позбавлення волі", - сказав Табалдієв.
Киргизька влада заявляє, що визнавши свою провину, колишні чиновники "будуть притягнені до морально-політичної відповідальності". За рахунок амністії повинен поповнитися бюджет країни. За словами Бусурманкула Табалдієва, під амністію можуть підпасти, наприклад, екс-глава уряду Ігор Чудінов, колишні міністри держмайна і енергетики Турсун Турдумамбетов і Сапарбек Балкибеков, колишній керівник "Азіяуніверсалбанку" Михайло Надель, а також інші особи, які звинувачуються в економічних злочинах.
Один з членів тимчасового уряду Темір Сарієв, який до недавнього часу займав ще й пост міністра фінансів, ідею про економічну амністію, в принципі, вважає непоганою. Але приймати такий указ потрібно було набагато раніше, сказав Сарієв в інтерв'ю Deutsche Welle. "Після квітневих подій стався переділ власності. До нього включився кримінал і деякі держструктури, тому цей указ запізнився", - сказав Темір Сарієв.
Істотно поповнити бюджет за рахунок економічної амністії буде неможливо, переконаний лідер опозиційної партії "Айкол ел" Еділь Байсалов. На його думку, корупціонерів потрібно притягувати до повної відповідальності із застосуванням норм кримінального законодавства про конфіскацію майна і незаконно отриманого доходу. Але закон в Киргизії, як раніше, застосовується вибірково.
"Якщо ви вкрали курку, тому що у вас голодні діти, то ви відсидите у в'язниці 10 років, - говорить Еділь Байсалов. - А якщо ви вкрали 10 мільйонів доларів, то вам загрожує домашній арешт, а тепер Отунбаєва ще підписала указ про амністію. Потім 300-400 тисяч доларів виплатите, неофіційно ще "підмажете", і ви на волі. Це лицемірство і відверте потурання державним злочинам".
В киргизькому суспільстві перші підозри про те, що колишні чиновники зуміють уникнути покарання, з'явилися після того, як деякі екс-міністри, звинувачені в посадових злочинах, після нетривалого утримання під вартою були відпущені або під домашній арешт, або під підписку про невиїзд. Тепер, схоже, створена ще і додаткова юридична лазівка для того, щоб "зам'яти" деякі кримінальні справи.
Указ про амністію, на думку Еділя Байсалова, показує, що нинішнє керівництво Киргизії зовсім не має наміру боротися з корупцією, оскільки сама амністія теж носитиме корупційний характер. "Після указу про економічну амністію віри в народну природу нинішнього керівництва не залишилося. І колишні чиновники і нинішні - всі вони одним миром мазані і представляють ось цей наскрізь корумпований прошарок", - сказав Еділь Байсалов.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас