""Ъ": Олександра Турчинова допитали добре — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

""Ъ": Олександра Турчинова допитали добре

Казна та Політика
952
Колишній перший віце-прем'єр Олександр Турчинов вчора був допитаний співробітниками СБУ в рамках кримінальної справи за фактом розтрати службовців НАК "Нафтогаз України" транзитного газу. Соратники Турчинова відразу заявили про продовження репресій відносно опозиції з боку нинішньої влади та її планів послабити позиції партії "Батьківщина" напередодні місцевих виборів. Голова адміністрації президента Сергій Левочкін заперечує всі обвинувачення і відзначає, що допит, навпаки, підвищить рейтинг супротивників влади.
До будинку СБУ, розташованому на вулиці Владимирській, колишній перший віце-прем'єр (із грудня 2007 по березень 2010 року) Олександр Турчинов під'їхав на чорному Audi Q7 в 10 годин ранку. Журналістам він відразу ж заявив, що йому невідомо, з якого приводу його викликали на допит, а також повідомив, що 7 вересня за його відсутності до нього додому приходили співробітники СБУ і МВС (пізніше силовики пояснили свою появу наміром вручити повістку). Після цього Турчинов подзвонив слідчим СБУ і повідомив, що готовий з ними зустрітися: "Я сказав їм, що не потрібно лякати або тероризувати мою родину, або тарабанити у двері вдень або вночі. Я сам у зручний для них час можу підійти без будь-яких повісток і запрошень".
Вже біля дверей, Олександр Турчинов сказав представникам ЗМІ, що готовий до того, що може "не вийти з будинку СБУ". "У країні відбуваються репресії, і всі, хто займається політичною діяльністю, повинні бути готові до провокацій, до тиску з боку силовиків, до фальсифікацій замовлених справ",- додав колишній перший віце-прем'єр.
На допиті Олександр Турчинов пробув недовго - через дві години він благополучно покинув будинок на Владимирській. Під час брифінгу Турчинов повідомив, що був допитаний майором Грабиком як свідок у рамках розслідування кримінальної справи, пов'язаного з розмитненням RosUkrEnergo 11 млрд кубометрів газу.
"Жаль, що, замість того щоб розслідувати цю справу й корупцію з боку чиновників, які віддають державні ресурси RosUkrEnergo і є співвласниками цієї компанії, розслідуються справи щодо людей, які захищала інтереси України",- обурено заявив Турчинов.
Нагадаємо, 8 червня СБУ порушила кримінальну справу за фактом розтрати службовців НАК "Нафтогаз Україна" шляхом зловживання службовим становищем чужого майна - транзитного газу, який належав RUE. У рамках розслідування цієї справи були затримані й зараз перебувають під арештом екс-глава Держмитниці Анатолій Макаренко і колишній перший заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко.
На питання , чи не планує він найближчим часом покинути Україну, Олександр Турчинов відповів: "Тільки у випадку відряджень. Я має намір вільно пересуватися Україною і давати відповіді на всі питання".
Пізніше явку колишнього першого віце-прем'єра на допит прокоментували в СБУ. "Як повідомив слідчий, Турчинов відповів не на всі поставлені питання, пославшись на ст. 63 Конституції",- повідомив прес-секретар спецслужби Марина Остапенко. Як відомо, ця стаття говорить: "Особа не несе відповідальності за відмову від дачі показань або пояснень щодо себе, членів родини або близьких родичів, коло яких визначається законом".
Прихильники Олександра Турчинова дотримуються думки, що допит у СБУ був організований з метою послаблення позицій "Батьківщини" напередодні місцевих виборів. "Це ще раз доводить, що діюча влада здійснює політичні репресії,- заявив перший заступник голови фракції 'БЮТБатьківщина' Андрій Кожемякин.- Сьогодні Турчинова викликали в СБУ як свідок, і ніхто не дасть гарантій, що він не буде післязавтра підозрюваним або обвинувачуваним".
Представники влади передбачувані заперечують, що дії силовиков мають політичний підтекст. "Я прекрасно розумію, що опозиція буде використовувати цей факт (допит), привертати до нього увагу громадськості і тим самим збільшувати свій рейтинг,- сказав учора голова адміністрації президента Сергій Левочкін.- Але я впевнений, що правоохоронні органи не зацікавлені в тому, щоб застосовувати до будь-якої людини дії, які можна буде кваліфікувати як незаконні або непрофесійні. Силовики знають позицію президента щодо цього питання - кожний, хто буде поводитися подібним чином, буде відповідати за законом".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас