Українські виробники соняшникової олії і соків проти скасування обов'язкової сертифікації харчової продукції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські виробники соняшникової олії і соків проти скасування обов'язкової сертифікації харчової продукції

Аграрний ринок
250
Українські виробники соняшникової олії і соків виступають проти скасування обов'язкової сертифікації харчової продукції. Як повідомили в прес-службі Держспоживстандарту, про це керівники асоціацій "Укроліяпром" і "Союз виробників сокової продукції України" заявили на розширеній нараді в центральному апараті Держспоживстандарту України 7 вересня 2010 року.
За словами представника "Союзу виробників сокової продукції України" Сергія Черепкова, "якщо виробник хоче представити свій продукт на ринку, особливо, коли йдеться про європейські ринки, він обов'язково повинен його сертифікувати. Це перша і головна умова. Досвід роботи з органами сертифікації в країнах Європейського Союзу, Південно-Африканській Республіці, Канаді і Японії доводить це".
С.Черепков відзначив, що сертифікація – це, перш за все, відповідність харчових продуктів нормам безпеки.
"Люди хочуть бачити на прилавках сертифіковану продукцію. Вони шукають відповідні позначення і довіряють лише сертифікованим товарам", – сказав він.
У свою чергу, заступник голови Асоціації "Укроліяпром" Тетяна Бевзюк сказала, що їхні виробники проходять сертифікацію, тому що вони зобов'язані завірити споживача в якості продукції.
"Ми упевнені в своєму продукті, і не боїмося проходити сертифікацію", – підкреслила вона.
Т.Бевзюк також відзначила, що якість жирів і масел, які потрапляють на український ринок з-за кордону, низька. "Якщо ми відкриємо їм дорогу, скасувавши обов'язкову сертифікацію, то це відразу позначиться на якості продукції, яку споживають українці, на їх здоров'ї", - сказала вона.
Як повідомлялося, в грудні 2009 року Кабінет міністрів відкоректував перелік харчових продуктів, що підлягають обов'язковій сертифікації, виключивши з нього 17 позицій. Це було передбачено розробленим Мінекономіки спільно з Держкомпідприємництва постановою "Про внесення змін до критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від ведення господарської діяльності, пов'язаної з виробництвом, випуском і реалізацією продукції (виконання робіт, надання послуг) і визначається періодичністю проведення планових заходів державного нагляду (контролю)".
Таким чином, обов'язковій сертифікації не підлягають тверді сири, рослинна і вершкова олія, маргарини, шоколадні цукерки, соки, мінеральні води, ковбаси, м'ясні продукти і консерви, чай, кава, риба, рибні консерви і пресерви.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас