Іудеї всього світу відзначають сьогодні Новий 5771 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іудеї всього світу відзначають сьогодні Новий 5771 рік

120
Сьогодні іудеї всього світу відзначають одне з найбільш важливих іудейських свят Рош ха-Шана - початок року в єврейському календарі.
Іудеї ведуть літочислення не від Різдва Христова, а від створення світу. У 2010 році 5771 рік за іудейським літочисленням настає після заходу сонця 8 вересня. Час всіх єврейських свят починається з вечора попереднього дня, у зв'язку з тим, що час початку доби визначається не як в григоріанському календарі з 24 години, а із заходу сонця.
В перший вечір Рош ха-Шана після запалення свічок в синагозі відбувається святкове богослужіння, під час якого читаються молитви розкаяння і надії на щасливий результат суду. Рош Ха-Шана святкується в перші два дні єврейського місяця Тішрея, які носять назву "йом-ха-арихта" ("один довгий день") і прирівнюються до суботи (в цей час заборонена всяка робота).
З Рош ха-Шана починається десятиденний період - "дні трепету" ("йомім ха-нораїм"), який завершується Йом Кіпуром - днем всепрощення, спокутування. У віруючих є десять днів для того, щоб обдумати свої вчинки, виправити допущені помилки, розкаятися. Лише після Йом Кіпура Божественне рішення остаточно затверджується і визначається доля людини на найближчий рік.
В дні святкування Нового року євреї моляться в синагогах і просять Всевишнього послати їм і їхнім близьким благополуччя і радість. У ці дні прийнято просити у ближніх вибачення за нанесені образи і бажати один одному бути записаними Всевишнім в Книгу життя в році, що настає. Під час уранішніх зборів в синагозі сурмлять в шофар (баранячий ріг), звуки якого повинні збудити розкаяння в серцях присутніх.
В дні Рош ха-Шана особлива увага приділяється різним знаменням і природним катаклізмам. Рабини вважають, що в ці дні знамення мають особливий сенс.
Нагадаємо, за даними української влади, цього року на святкування Рош ха-Шана в Умані очікується прибуття понад 20 тисяч паломників-хасидів.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас